Din data de 21 iulie 2019 s-au modificat semnificativ condițiile în care angajatorii din domeniul construcțiilor pot aplica facilitățile fiscale stabilite de Guvern pentru perioada 2019 - 2028, conform Ordonanței de urgență nr. 43/2019. Este vorba, mai precis, de taxele salariale reduse datorate la stat.
Așa cum am atras atenția deja, în practică, intrarea în vigoare a condițiilor modificate la o dată din mijlocul unei luni complică puțin lucrurile pentru angajatori. Pentru că firmele care pot aplica taxele salariale reduse din 21 iulie (deși până la 20 iulie nu se încadraseră, pe vechile condiții) nu știu dacă facilitățile pot fi extinse pentru întreaga lună sau se aplică doar pentru perioada 21 - 31 iulie.
În acest sens, Guvernul va face o clarificare prin intermediul unui proiect de ordonanță lansat chiar azi în dezbatere publică. Mai exact, acesta prevede că facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor, aplicate în baza condițiilor actualizate la 21 iulie, vor fi valabile pentru întreaga lună iulie, nu doar pentru perioada 21 - 31 iulie.
Luna trecută, specialiștii contactați de redacția noastră recomandau prudență angajatorilor, pentru a evita orice risc. Adică să aplice facilitățile fiscale numai pentru perioada 21 - 31 iulie.
Așadar, facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor, adică taxele salariale reduse, aplicate în condițiile actualizate recent, vor fi valabile începând cu veniturile aferente lunii iulie 2019. Asta înseamnă că ele vor fi declarate și achitate începând cu luna august 2019.
Până pe 26 august 2019, termenul-limită pentru depunerea formularului 112 privind taxele salariale, declarația fiscală ar trebui să fie actualizată de Fisc și, totodată, ar trebui oficializată noua modalitate de calcul a cifrei de afaceri din construcții.
Facilitățile fiscale din construcții sunt scutirea de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii și muncă. Totodată, s-a stabilit un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor, iar OUG nr. 43/2019 prevede că, din 21 iulie 2019, angajatorii care nu-l respectă pierd facilitățile fiscale și trebuie să achite din urmă diferențele de taxe salariale (plus dobânzi și penalități de întârziere).
Facilitățile fiscale din construcții și salariul minim diferențiat din acest domeniu se vor aplica până în anul 2028.
Atenție! Proiectul de OG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.