Impozitarea bacșișului ar urma să fie reglementată anul acesta, poate chiar până la finalul verii, potrivit ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax. Propunerea impozitării vine din partea patronatelor din turism și are toată susținerea celor de la Finanțe. Desigur, asta nu va face ca bacșișul să devină obligatoriu pe nota de plată - sau, cel puțin, aceasta este ideea patronatelor.
Concret, bacșișul, atunci când e dat, va trebui trecut pe bon și impozitat cu 10% (taxa pe valoarea adăugată nu intră aici în discuție). La plata cu cardul, sumele vor fi repartizate apoi angajaților, iar la plata numerar, când banii ajung direct în buzunarul angajatului, el va trebui să-i declare la final de an (posibil, chiar prin declarația unică).
"Pentru plata cu cardul, propunerea noastră este ca acesta să fie evidenţiat în bonul fiscal separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu poarte TVA, să fie impozitat cu 10% și distribuit angajaţilor de conducerea operatorului economic. Pentru plata în numerar, angajaţii să fie obligaţi să-l declare la sfârşitul anului ca venit impozitat cu 10%", potrivit Coaliției pentru Dezvoltarea României. Discuțiile s-au purtat în cadrul unei conferințe de presă comune a Coaliției și Ministerului Finanțelor.
Reprezentanții firmelor din HORECA cer de multă vreme fiscalizarea bacșișului. Și în 2017 se discuta despre un dialog al firmelor cu Finanțele pe tema aceasta, și în 2018 au ieșit patronatele să ceară insistent reglementarea. Ce ne face să credem că, din 2015 și până acum, chestiunea va fi luată în serios anul acesta și vom avea o nouă reglementare a impozitării bacșișului? Potrivit Mediafax, ministrul finanțelor ar vedea reglementarea inclusă chiar într-un proiect de ordonanță cu modificări fiscale ce se află acum în dezbatere publică. "Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până la final de august", a spus ministrul, citat de Mediafax.
Ne raportăm la 2015 pentru că atunci a fost în vigoare, pentru o foarte scurtă perioadă de timp (câteva zile) o prevedere pentru impozitarea bacșișului. Atunci, propunerea de reglementare a venit din partea Guvernului (ministrul finanțelor era tot Eugen Teodorovici) - a fost adoptată prin OUG nr. 8/2015. Doar că Parlamentul a invalidat această reglementare și, prin Legea nr. 186/2015, a abrogat impozitarea bacșișului la scurt timp de când intrase în vigoare. Chiar și pentru o perioadă scurtă, a dat ceva bătăi de cap contabililor la vremea respectivă.
Reglementarea cu scurtă durată de viață impunea trecerea bacșișului pe bon și impozitarea acestuia. Doar că el trebuia trecut pe un bon fiscal distinct. Potrivit OUG nr. 8/2015, firmele trebuiau să-și facă singure bucătăria internă și să decidă dacă banii proveniți din bacșiș rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților. În funcție de asta, contabilitatea se făcea într-un anume mod.
Dacă ne uităm la solicitările firmelor din industria HORECA din anii precedenți, vedem că s-a pus aproape întotdeauna problema că, în eventualitatea unui control, angajatul nu are cum să justifice sumele de bani în plus, că alege să nu le fiscalizeze niciodată sau că fiscalizarea bacșișului ar aduce o stabilitate printre angajații HORECA. Adesea, patronii din zona HORECA mizează mai mult pe varianta în care se plătește cu cardul (pentru care se optează tot mai mult), bacșișul urmând să fie plătit și el la fel (acum nu se poate lăsa decât numerar). Astfel, sumele ce reprezintă bacșișul ar fi puse mai întâi la dispoziția firmei, iar abia apoi ar fi împărțite între angajați. Printre altele, angajatorii ar ajunge să vadă exact care sunt sumele pe care angajații lor le primesc de la clienți.
Atenție! Reglementarea impozitării bacșișului trebuie cuprinsă într-un act normativ pentru a fi adoptată și pentru a intra în vigoare.