Prin proiectul de lege adoptat azi la Senat, se stabilește reglementarea din nou a bacșișului și fiscalizarea acestuia, după ce o reglementare similară apăruse pentru scurtă vreme și în 2015.
Bacșișul va reprezenta orice sumă de bani primită în plus de la client -- dar nu va fi obligatoriu -- față de costul produsului sau serviciului prestat de către restaurante și baruri (codurile CAEN 5610 și 5630), deși și alte firme vor putea folosi regulile. "Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii", se subliniază în proiect, așadar taxa pe valoarea adăugată nu poate viza aceste sume.
Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau pe card, el va trebui trecut pe bonul fiscal - același bon unde e trecută valoarea produsului/serviciului sau un alt bon. Iar dacă se cere factură, bacșișul va trebui trecut și acolo. Totuși, pentru cei ce livrează la domiciliu nu va fi obligatorie evidențierea pe bon.
Nota de plată va deveni obligatorie în acest context, deoarece proiectul prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul va trebui să primească nota, pe care se va regăsi o secțiune referitoare la valoarea bacșișului. Interesant e că se stabilește inclusiv cât de mare va putea fi bacșișul: maximum 15% din valoarea consumației.
"Operatorii economici (...) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației", prevede proiectul.
Ce vor trebui să facă firmele
Firmele vor trebui să-și facă un regulament intern cu privire la procedura de distribuire a bacșișului către salariați. Din moment ce sumele respective -- în teorie -- nu vor ajunge în buzunarul angajatului din prima, ci în vistieria firmei, angajatorul va trebui să distribuie sumele din bacșiș angajaților săi.
Sumele provenite din încasarea bacșișului se vor înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct, mai prevede actul.
Veniturile din bacșiș vor fi considerate, pe legea fiscală, ca venituri din alte surse, iar reținerea la sursă se va aplica acestor tipuri de venit. Altfel spus, nu angajatul se va ocupa de taxarea lor, ci angajatorul. Pentru bacșiș, se va datora numai impozit pe venit, nu și contribuții sociale.
Astfel, nu se propune obligarea angajatului la declararea acestor venituri, ci a angajatorului lor (care, în felul acesta, va ști exact cât obțin salariații săi din bacșiș).
În proiect se atrage atenția că prestarea unui serviciu sau livrarea unui bun nu vor putea fi nicidecum condiționate de oferirea bacșișului - prevedere menită să îi protejeze pe clienți, care s-ar putea trezi cu note de plată pe care valoarea bacșișului să fie prebifată.
În altă ordine de idei, specialiștii critică impozitarea bacșișului și spun că aceasta ar putea să dezavantajeze microîntreprinderile și plătitorii de impozit specific. Iată mai pe larg ce avantaje și avantaje prezintă măsura.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de deputați, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.