ACCES PREMIUM
De ce premium?
Localurile în care nu se fiscalizează bacșișul riscă să atragă atenția ANAF
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să treacă bacșișurile pe bonul fiscal, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați. În acest context, localurile care ignoră aceste prevederi riscă să atragă atenția inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Conform
Legii 376/2022, restaurantele și barurile care ignoră
obligația de fiscalizare a bacșișului încasat de la clienți pot să fie amendate cu sume
între 2.000 și 4.000 de lei.
Astfel, localurile care nu declară și achită impozit pe bacșiș
riscă să atragă atenția inspectorilor ANAF și să fie supuse ulterior unui control. Chiar dacă firma prezintă dovezi cum că clienții n-au lăsat bacșiș (de exemplu, notele de plată pe care este aleasă opțiunea bacșiș 0%), este greu de crezut că inspectorii ar putea să accepte ideea că toți clienții unui local au decis brusc să nu mai lase niciun ban peste contravaloarea consumației.
Dincolo de aplicarea sancțiunilor contravenționale, n-ar fi exclus ca inspectorii să încerce să impună sume suplimentare de plată, ca impozit pe venit, bazându-se pe estimări.
„Operatorii economici obligați să fiscalizeze bacșișul vor fi, cu siguranță, expuși în condițiile în care nu se conformează, mai ales în condițiile în care, pentru 2023, au fost anunțate intensificarea și eficientizarea activităților de control, inclusiv în domeniul prestărilor de servicii către populație”, a precizat, pentru avocatnet.ro,
Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la NNDKP Consultanță Fiscală.
Cum funcționează fiscalizarea? Bacșișul este opțional, la fel ca până acum. Clienții primesc, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care trec dacă și cât vor să lase bacșiș. Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume. Ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care este trecut inclusiv bacșișul. Iar plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.
Veniturile din bacșiș, care sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații datorează
exclusiv impozit pe venit în cotă de 10%, sunt colectate de angajator. Acesta reține impozitul și apoi distribuie sumele nete către salariați conform unei proceduri proprii.
Impozitul pe bacșiș trebuie declarat (și achitat) lunar prin formularul 100, însă acesta trebuie trecut anual și în formularul 205.
Citește mai mult despre
bacsis,
impozit bacsis,
impozitare bacsis,
legea bacsisului,
Legea 376/2022,
restaurante,
baruri,
cafenele,
impozit pe venit,
venituri din alte surse,
controale ANAF,
controale firme,
controale firme 2023
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)