Din ianuarie 2023, bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal și apoi impozitat înainte să ajungă efectiv în buzunarele salariaților, așa cum s-a stabilit prin Legea bacșișului. Impozitul este datorat de salariați, însă acesta este declarat și plătit lunar direct de angajator. Deși salariații nu pot fi amendați dacă evită impozitarea, aceștia riscă să aibă probleme mult mai mari, motiv pentru care explicăm azi succint punctele-cheie ale noii legi.
Legea bacșișului (
nr. 376/2022) se aplică efectiv începând din prima zi a anului 2023, toate articolele scrise de noi pe acest subiect fiind disponibile
în secțiunea specială de aici.
1. Ce trebuie să înțelegem prin „bacșiș”?Bacșișul reprezintă
orice sumă de bani primită în plus, de la client, față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către restaurante și baruri. Fiscal vorbind, veniturile din bacșiș sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații datorează impozit pe venit în cotă de 10%.
2. Bacșișul este obligatoriu pentru client?Bacșișul este complet opțional - îl acordă numai clienții care vor să-l acorde și tot ei stabilesc și cuantumul. Ba chiar se prevede în mod expres că este interzis să se condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului.
3. Pentru ce fel de activități economice este obligatorie fiscalizarea bacșișului?Fiscalizarea vizează firmele care
activează pe codurile CAEN 5610 (restaurante) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor). Singura excepție este pentru localurile care fac livrări la domiciliu - în acest caz, fiscalizarea bacșișului este complet opțională. Firmele din alte domenii de activitate nu aplică regulile, cel puțin momentan.
4. Cum trebuie să procedez ca să fie fiscalizat bacșișul? Bacșișul se poate încasa acum și cu cardul bancar?Clienții trebuie
să primească, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care să treacă dacă și cât vor să lase bacșiș (așadar, nota de plată este obligatorie acum). Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume. Ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care este trecut inclusiv bacșișul. Iar plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.
5. Există o limită maximă pentru bacșiș?Indiferent că bacșișul este acordat ca sumă procentuală sau ca sumă fixă, autoritățile sunt de părere că
se poate încasa, cu titlu de bacșiș, cel mult 15% din consumație. Partea de bacșiș care depășește 15% poate fi considerată, conform specialiștilor, venit salarial pentru care trebuie plătite și contribuții sociale, nu doar impozit pe venit (practic, vorbim de un risc de recalificare a veniturilor la un eventual control fiscal ulterior).
6. Cum sunt taxați banii din bacșișuri? Cine plătește taxele?Veniturile din bacșiș sunt considerate
venituri din alte surse pentru care salariații datorează impozit pe venit în cotă de 10%. Însă reținerea impozitului se face la sursă, astfel că angajatorul este cel ce se ocupă de calculare, reținere, declarare și plată.
7. Cum ajung banii din bacșișuri la mine?În esență, bacșișurile trebuie să ajungă mai întâi la angajator. Acesta reține impozitul pe venit (
pe care-l declară și plătește lunar la stat) și apoi împarte sumele nete către salariați, conform unei proceduri interne proprii. Împărțirea sumelor nete poate fi făcută după cum se decide la nivel intern - zilnic, săptămânal sau lunar, de exemplu.
8. Pot să cer direct clientului bacșișul? Risc ceva dacă evit impozitarea?Pe de o parte, angajații
se expun riscului de a fi pedepsiți penal pentru evaziune fiscală. Pe de altă parte, pentru că o asemenea practică ar putea duce la amendarea angajatorului, salariații riscă să aibă probleme și în relația cu acesta (sancțiuni disciplinare sau acțiuni în regres).
Comentarii articol (1)