Introducerea grupurilor fiscale de impozit pe profit este prevăzută de Legea 296/2020. Aceasta conține și regulile în funcție de care se vor putea înființa asemenea grupuri.
În esență, cel puțin două companii vor putea să formeze un grup fiscal de impozit pe profit, cu o „viață” de cinci ani. Adică cel puțin două dintre următoarele tipuri de firme (condiția de deținere va trebui îndeplinită cel puțin un an neîntrerupt înainte de aplicarea consolidării fiscale):
- o persoană juridică română/persoană juridică cu sediul social în România înființată potrivit legislației europene și una sau mai multe persoane juridice române/persoane juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene la care aceasta deține, în mod direct sau indirect, cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
- cel puțin două persoane juridice române la care o persoană fizică română deține, în mod direct sau indirect, cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
- cel puțin două persoane juridice române deținute, în mod direct sau indirect, în proporție de cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică/fizică, rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informații;
- cel puțin o persoană juridică română deținută, în mod direct sau indirect, în proporție de cel puțin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informații și sediul permanent/sediul permanent desemnat din România al acestei persoane juridice străine.
Totodată, vor exista și anumite restricții pentru grupurile fiscale:
- firmele să nu fie, concomitent, plătitoare de impozit pe profit și impozit specific;
- firmele să nu aibă ani fiscali diferiți;
- firmele să nu aplice sisteme diferite de plată a impozitului pe profit;
- firmele să nu facă parte din alte grupuri fiscale de impozit pe profit;
- firmele să nu fie în dizolvare sau lichidare;
- firmele să nu fie baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci sau cazinouri.
Practic, fiecare grup va avea o firmă responsabilă, desemnată să se ocupe de determinarea rezultatului fiscal consolidat, de depunerea declarației de impozit pe profit și de plata impozitului pe profit în numele tuturor membrilor.
Pentru a înființa un grup de impozit pe profit, actul normativ prevede că Fiscul va trebui înștiințat printr-o cerere comună care să fie depusă de reprezentantul legal al firmei desemnate. Cererea va trebui semnată de reprezentanții legali ai tuturor membrilor și apoi depusă cu minimum 60 de zile înainte de începerea perioadei de consolidare fiscală.
Pentru a evita orice fel de complicații, consolidarea fiscală la impozitul pe profit se va aplica începând cu următorul an fiscal de după depunerea cererii.
Conform legii, un grup fiscal de impozit pe profit va putea avea, de principiu, o „viață” scurtă - cinci ani fiscali. Această perioadă se va calcula începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală și până la desființarea grupului fiscal.
„În situația în care se decide menținerea grupului fiscal și continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridică responsabilă reînnoiește opțiunea. Opțiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului, în care se precizează și perioada pentru care grupul decide continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală. Cererea se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală”, scrie în Legea 296/2020.
Grupurile fiscale de impozit pe profit vor permite membrilor compensarea pierderilor cu profiturile, în baza anumitor reguli fiscale.
Important! Deși aceste reguli intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, aplicarea efectivă a consolidării fiscale va fi posibilă abia de la 1 ianuarie 2022, dacă se depun cereri în acest sens în 2022. În plus, până la 20 aprilie 2021, Fiscul trebuie să emită un ordin prin care să stabilească procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal, precum și modelul și conținutul cererii comune de aplicare a consolidării și a altor formulare necesare.