Vorbim, mai exact, despre Legea nr. 296/2020 (care aduce mai multe modificări Codului fiscal) și care a apărut în Monitorul Oficial din 21 decembrie 2020, dar care se aplică din 24 decembrie 2020.
La secțiunea impozitului pe profit, în privința contractelor de leasing, Legea nr. 296/2020 prevede completarea normelor ce tratează regimul fiscal în cazul leasingurilor operaționale și a celor financiare, amortizarea și deducerile cu prevederi ce vizează determinarea rezultatului fiscal pentru cei care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară.
Astfel, Legea nr. 296/2020 a introdus un regim derogatoriu de la prevederile obișnuite ale Codului fiscal, în ceea ce privește contractele de leasing. În primul rând, atunci când contractul transferă dreptul de proprietate asupra activului-suport la locatar până la încheierea duratei contractului sau costul activului aferent dreptului de utilizare reflectă faptul că locatarul va exercita o opțiune de cumpărare, locatarul va deduce cheltuielile cu amortizarea activului aferent dreptului de utilizare pe durata activului-suport (respectând regulile trasate pentru amortizarea fiscală de articolul 28 din cod).
În al doilea rând, în cazul contractelor de leasing care nu îndeplinesc condiția precedentă, cheltuielile cu amortizarea activului aferent dreptului de utilizare se vor deduce, potrivit Legii nr. 296/2020, astfel:
- pe durata contractului de leasing, în situația în care locatarul amortizează activul respectiv pe aceeași durată, potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
- pe durata activului-suport determinată potrivit art. 28 (regulile de amortizare fiscală), în situația în care locatarul amortizează activul respectiv pe durata de utilizare economică a activului-suport, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
Pentru deducerea cheltuielilor în cazul acestor contracte, se va ține cont, potrivit Legii nr. 296/2020, și de următoarele reguli, de la caz la caz:
- pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizațiile patronale și organizațiile sindicale;
- 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului.
În ambele tipuri de contracte de mai sus, deducerea cheltuielilor cu dobânzile se va face conform regulilor privind limitarea deductibilității dobânzii și a altor costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic (articolul 402 din Codul fiscal).
De asemenea, Legea nr. 296/2020 a mai adus o precizare și în cazul contractelor de leasing pe termen scurt și în cazul celor în care activul suport e de mică valoare: pentru care locatarul optează să nu aplice dispozițiile privind recunoașterea contractelor de leasing, cheltuielile aferente acestor contracte reprezintă cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Notă: Cu privire la prevederile nou-introduse, s-a motivat adoptarea lor prin aceea că regulile aplicable trebuie actualizate cu cele ale Regulamentului (UE) 2017/1986 al Comisiei Europene. Prin Standardul Internațional de Raportare Financiară 16 - Contracte de leasing (IFRS 16), care se aplică începând cu 1 ianuarie 2019, utilizatorii trebuie să evalueze dacă contractul de leasing acordă dreptul de a controla utilizarea unui activ identificat pentru o anumită perioadă de timp, în schimbul unei contravalori.
Bine de știut: România poate limita la 50% deducerea TVA pentru achiziția de autovehicule până la finele lui 2023.
Atenție! Modificarea, astfel cum a fost făcută, ar duce la intrarea în vigoare a măsurii de la momentul încheierii contractelor de leasing ulterior oficializării Codului fiscal - adică din 2016 (paragraful referitor la data aplicării noilor reguli a fost introdus direct în Codul fiscal, în loc să fie prevăzut printr-un articol separat, în cadrul Legii nr. 296/2020). Având în vedere că aplicarea retroactivă a noilor norme e, de principiu, interzisă, probabil că legiuitorul a făcut o greșeală în structurarea actului normativ.
Comentarii articol (0)