avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare mijloc fix tablou
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare mijloc fix tablou

buna ziua,

in codul fiscal am citit ca tablourile si alte opere de arta nu se amortizeaza,dar in catalogul mijl fixe am gasit ca tabourile se amortizeaza pe o perioada intre 8-12 ani. nu inteleg,se amortizeaza sau nu?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:01, 23 Iulie 2014
ART. 24 Amortizarea fiscală din Codul fiscal, se refera la amortizare fiscala, nu contabila. Deci contabil, veti deduce amortizare, dar nu fiscal. Vedeti ca de exemplu si acestea nu sunt amortizabile fiscal:

g) casele de odihnă proprii, locuinţele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croazieră, altele decât cele utilizate în scopul realizării veniturilor;


(1) Cheltuielile aferente achiziţionării, producerii, construirii, asamblării, instalării sau îmbunătăţirii mijloacelor fixe amortizabile se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării potrivit prevederilor prezentului articol.
......

(4) Nu reprezintă active amortizabile:
a) terenurile, inclusiv cele împădurite;

b) tablourile şi operele de artă;

c) fondul comercial;

d) lacurile, bălţile şi iazurile care nu sunt rezultatul unei investiţii;

e) bunurile din domeniul public finanţate din surse bugetare;

f) orice mijloc fix care nu îşi pierde valoarea în timp datorită folosirii, potrivit normelor;

g) casele de odihnă proprii, locuinţele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croazieră, altele decât cele utilizate în scopul realizării veniturilor;

h) imobilizările necorporale cu durată de viaţă utilă nedeterminată, încadrate astfel potrivit reglementărilor contabile.


Nici fondul comercial nu se amortizeaza fiscal, desi Ordin 3055/2009 precizeaza:

(4) În cazul în care fondul comercial este tratat ca un activ, se au în vedere următoarele prevederi:
a) fondul comercial se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum cinci ani;
b) totuşi, entităţile pot să amortizeze fondul comercial în mod sistematic într-o perioadă de peste cinci ani, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească durata de utilizare economică a activului şi să fie prezentată şi justificată în notele explicative.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Active fixe costicul costicul Care este inregistrarea in contabilitate a activelor fixe care nu se supun amortizarii si inregistrarea valorii de reabilitare si consolidare la cladiri? (vezi toată discuția)
Casa de vacanta amortizare contabila si fiscala georgi24ro georgi24ro am o casa de vacanta contruita in regie proprie dar nu stiu regimul amortizarii. in codul fiscal am vazut ca \"\"casele de protocol nu sunt amortizabile\", ... (vezi toată discuția)
Deducere preluare praxis ContSters73136 ContSters73136 Va rog sa-mi comunicati cum pot deduce cumpararea praxisului de medicina de familie (lista de capitatie si patrimoniul de afectatiune profesionala)? La data ... (vezi toată discuția)