am o casa de vacanta contruita in regie proprie dar nu stiu regimul amortizarii.
in codul fiscal am vazut ca ""casele de protocol nu sunt amortizabile", dar cladirea are si ea o durata de viata
.
ar trebui sa amortizez contabil
, dar fiscal aceasta amortizare sa nu fie deductibila, sau sa nu o amortizez deloc?
nu obtinem venituri din turism.
eu stiu ca dpdv fiscal casa de vacanta nu este amortizabila
dar eu intrebam daca o amortizez contabil si apoi aceasta amortizare o consider nedeductibila la calculul impozitului pe profit, sau nu o amortizez nici macar contabil?
ok, am inteles acum
Am pus acele intrebari suplimentare pentru ca imi erau necesare raspunsurile iar dvs poate va sunt de ajutor intrebarile :)
Temei legal :
1. Dpdv contabil :
omef 3055
8.2.3.Imobilizări corporale
8.2.3.1.Recunoaşterea imobilizărilor corporale
92.Imobilizările corporale reprezintă active care:
a)sunt deţinute de o entitate pentru a fi utilizate în producţia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terţilor sau pentru a fi folosite în scopuri administrative; şi
b)sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Ar trebui sa puteti demonstra folosirea in scop administrativ .
Presupunem ca aceasta conditie este indeplinita ( celelalte doua nu sunt indeplinite, dupa cum ati raspuns mai sus )
Daca este asa, atunci activul poate fi amortizat dpdv contabil
Daca insa niciuna din conditiile de recunoastere nu sunt indeplinite este discutabila trecerea pe costuri a acelui activ si adata cu asta si exercitarea (eventual ) a dreptului de deducere a tva .
Peste prevederea contabila , aplicam prevedrea fiscala :
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este deţinut şi utilizat în producţia, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
(4) Nu reprezintă active amortizabile:
g) casele de odihnă proprii, locuinţele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croazieră, altele decât cele utilizate în scopul realizării veniturilor.
Asadar , daca nu exista posibilitatea justificarii scopului administrativ atunci amortizarea este nedeductibila fiscal dar este de asemenea incomoda plasarea activului in categoria locuintelor de protocol pentru riscul reconsiderarii costurilor , cum spuneam mai sus .