Dacă societatea este o entitate independentă (adică nu face parte dintr-un grup consolidat în scopuri de contabilitate financiară și nu are nicio întreprindere asociată și niciun sediu permanent), atunci costurile excedentare ale îndatorării pot fi deduse integral în perioada în care sunt înregistrate în contabilitate.
Dacă societatea este o întreprindere asociată (este deținută min. 25%, direct sau indirect), atunci costurile excedentare ale îndatorării pot fi deduse în perioada în care sunt înregistrate în contabilitate până la nivelul de 1.000.000 euro (echivalentul în lei la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal).
Costurile excedentare ale îndatorării care depășesc echivalentul în lei a 1.000.000 euro pot fi deduse în perioada fiscală de referință la calculul impozitului pe profit în limita a 30% din baza de calcul, iar diferența trebuie considerată nedeductibilă în perioada fiscală de referință, dar se reportează, fără limită de timp, în anii fiscali următori în aceleași condiții de deducere.
Baza de calcul
Baza de calcul = (venituri - cheltuieli) – (venituri neimpozabile) + (cheltuieli cu impozitul pe profit + costurile excendentare ale îndatorării + amortizare fiscală)
Daca baza de calcul = 0 sau < 0, costurile excedentare ale îndatorării care depășesc plafonul de 1.000.000 euro (echivalent în lei) sunt nedeductibile în perioada fiscală de referință, dar se reportează, așa cum am menționat mai sus, fără limită de timp, în anii fiscali următori în aceleași condiții de deducere.
Ce se include în costurile îndatorării
Costurile îndatorării = cheltuiala reprezentând dobânda aferentă tuturor formelor de datorii, alte costuri echivalente din punct de vedere economic cu dobânzile, inclusiv alte cheltuieli suportate în legatură cu obținerea de finanțare potrivit reglementărilor legale în vigoare:
- dobânzi aferente împrumuturilor;
- plăți în cadrul împrumuturilor cu participare la profit;
- costul de finanțare al plăților de leasing financiar;
- dobânda capitalizată inclusă în valoarea contabilă a unui activ aferent sau amortizarea dobânzii capitalizate;
- câștiguri și pierderi generate de diferențele de curs valutar la împrumuturi și instrumente legate de obținerea de finanțare;
- comisioane de garantare pentru mecanisme de finantare etc.
Care este definiția dobânzii
Conform art. 7, punctul 12 din Codul Fiscal, dobânda reprezintă orice sumă ce trebuie plătită sau primită pentru utilizarea banilor, indiferent dacă trebuie să fie plătită sau primită în cadrul unei datorii, în legătură cu un depozit sau în conformitate cu un contract de leasing financiar, vânzare cu plata în rate sau orice vânzare cu plata amânată.
Prin urmare, o dobândă penalizatoare plătită pentru plata cu întârziere a achiziției unui serviciu sau a unui bun, calculată în baza contractului încheiat cu un furnizor, nu reprezintă dobândă în sensul art.7 punctul 12.
Coroborând definiția dobânzii de mai sus cu prevederile din normele de aplicarea ale art. 25 alin (1) din Codul Fiscal, punctul 13 alin (1) lit. j), care menționează expres că sunt cheltuieli efectuate în scopul desfașurării activității economice, fără a se limita la acestea, următoarele: [..] „cheltuielile reprezentând dobânzi penalizatoare, penalități și daune-interese, stabilite în cadrul contractelor încheiate, în derularea activității economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe măsura înregistrării lor”, considerăm că aceste dobânzi penalizatoare stabilite în contractele comerciale încheiate cu furnizorii și clienții nu trebuie incluse și la limitarea prevăzută de la art. 25 alin. (3) lit. h) din Codul Fiscal, respectiv sunt cheltuieli cu deductibilitate limitată „cheltuielile cu dobânzile și alte costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic, potrivit art. 40^2; ”.
Atenție! Totuși, datorită legislației care nu este suficient de clară, foarte multe societăți includ eronat în costul îndatorării și dobânzile penalizatoare stabilite în contractele comerciale cu furnizorii și clienții, lucru care determină creșterea costurilor excedentare ale îndatorării.
De 25 de ani, știm tot ce ce întâmplă în fiscalitate. Analizăm, dezbatem și împărtășim din experiența și practica noastră de la PKF Finconta în seria informativă Memo fiscal.
Comentarii articol (0)