În ultimele săptămâni, Fiscul a oficializat două proceduri prin care se stabilesc din oficiu taxe pe venituri pentru PFA-urile care nu și le declară sau nu și le declară corect. Dacă una dintre proceduri face referire la impozitul pe venit, a doua face referire la contribuția la pensii și contribuția la sănătate.
Punctul comun al ambelor proceduri este că Fiscul dă ocazia PFA-urilor să-și explice situația înainte să se decidă că taxele stabilite din oficiu trebuie plătite la stat.
În cazul stabilirii din oficiu a impozitului pe venit (procedura a fost oficializată miercuri). După ce trece termenul anual pentru depunerea declarației unice, Fiscul face o listă cu persoanele care n-au depus formularul și le trimite o notificare. Aici, procedura prevede că se aplică dreptul contribuabilului la audiere (sau dreptul de a fi ascultat).
Concret, PFA-urile sunt invitate la audiere pentru a-și explica situația, în cazul în care concluziile la care a ajuns Fiscul sunt greșite. Asta înseamnă că PFA-urile au și ocazia să depună declarația unică. În caz de neprezentare, există și o a doua audiere.
Apoi, după cel puțin 15 zile de la transmiterea notificării referitoare la nedepunerea declarației unice, Fiscul poate să stabilească din oficiu impozitul pe venit și să comunice decizia de plată.
Important! Procedura aceasta vizează PFA-urile care n-au depus deloc declarația unică și despre care Fiscul are informații că au obținut venituri.
În cazul stabilirii din oficiu a contribuțiilor sociale (procedura a fost oficializată luna trecută). Atunci când este vorba de contribuția la pensii și contribuția la sănătate, Fiscul notifică, de asemenea, PFA-urile despre faptul că ar trebui să achite la stat contribuții.
Tot în acest punct intervine dreptul la audiere. La fel ca mai sus, există maximum două invitații oficiale ale Fiscului pentru clarificarea situației PFA-urilor (inclusiv pentru depunerea declarației unice). Abia apoi se trece la stabilirea deciziilor de plată.
Important! Procedura aceasta vizează PFA-urile care, deși au depus declarația unică, au precizat că nu vor datora contribuții și, ulterior, au depășit pragul de venituri ce obligă la plata contribuțiilor.
Conform Codului de procedură fiscală, dreptul de a fi ascultat trebuie acordat înainte ca Fiscul să ia o decizie, astfel încât contribuablii să poată veni cu clarificări. Fiscul este obligat să facă o singură invitație la audiere, dacă PFA-ul o refuză, sau maximum două, dacă PFA-ul nu se prezintă la prima.
Atenție! Ambele proceduri sunt aplicabile începând cu veniturile aferente anului 2018, adică de la momentul trecerii de la impunerea din oficiu de către Fisc la autoimpunere. Practic, autoritățile vor astfel să identifice și să taxeze contribuabilii care vor să evite plata dărilor la stat.