Reprezentanților ANAF li s-a cerut, într-una dintre sesiunile de întrebări și răspunsuri organizate pe tema caselor de marcat noi, să explice cum trebuie procedat în cazul radierii din oficiu de la Registrul Comerțului cu transferul aparatului de marcat atunci când utilizatorul își face, după radiere, o nouă societate. Cel care a cerut lămurirea se întreba în ce măsură mai e valabilă recomandarea potrivit căreia preluarea casei se face prin contract de la persoana fizică ce deținea entitatea radiată.
Răspunsul Fiscului s-a concentrat pe situația PFA-urilor și întreprinderilor individuale, probabil, în contexul numărului mare de radieri care avuseseră loc din oficiu la Registrul Comerțului, în primăvara lui 2019, din cauza nerespectării numărului de CAEN-uri. Una dintre problemele majore constatate de cei care s-au trezit radiați a fost tocmai situația caselor de marcat, contribuabilii acuzând Fiscul atunci că fie nu oferă lămuriri, fie oferă recomandări contradictorii.
Iată, mai jos, răspunsul oferit reprezentanții ANAF la întrebarea contribuabilului:
"Radierea de la Registrul Comerțului a persoanelor fizice autorizate/ a întreprinderilor individuale, înseamnă doar scoaterea acestora din registrul profesioniștilor. Trebuie avut în vedere faptul că persoana fizică autorizată/ întreprinderea individuală nu formează un subiect de drept distinct de persoana fizică care desfășoară o activitate în una din formele prevăzute de lege (PFA sau întreprindere individuală), aceasta rezultând și din prevederile art. 31 din Codul civil referitoare la patrimoniul persoanei fizice.
În consecință, rezultă că drepturile și obligațiile unei persoane fizice, indiferent că se nasc din raporturi juridice civile, profesionale, fiscale, sunt ale persoanei fizice, iar PFA sau întreprinderea individuală își încetează existența prin moarte. Cele menționate nu au aplicabilitate în ceea ce privește alte forme de organizare (S.R.L., S.A. etc.).
Potrivit dispozițiilor art. 4 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, coroborat cu prevederile art. 66 - 70 din Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) şi (2) (...) care îşi încetează activitatea sunt obligaţi să asigure păstrarea şi arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioadă de 10 ani, fapt consemnat în procesul-verbal încheiat la extragerea acesteia.
Totodată, utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal are obligația de a comunica informații privind radierea de la ONRC și înstrăinarea AMEF, prin intermediul formularului F4105, iar distribuitorul autorizat sau unitatea acreditată pentru comercializare au obligația de a transmite formularul F4103 prin care comunică achiziția aparatului de la utilizatorul pentru care a fost emis certificatul de atribuire a numărului unic de identificare.
Operatorul economic nou înființat respectă dispoziţiile privind fiscalizarea, respectiv atribuirea numărului de ordine prevăzute de normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, cu modificările ulterioare, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999".
Mai jos, în discuția cu alt contribuabil, cei de la ANAF au precizat ce ar trebui făcut atunci când un punct de lucru este închis și casa de marcat nu va mai fi folosită în alt punct de lucru și nici nu va fi vândută: "În situația în care optați pentru păstrarea aparatului de marcat electronic fiscal, deși închideți punctul de lucru, aveți obligația de a transmite F4109 - Declarație privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate (...) Totodată, utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal are obligația de a comunica informații privind închiderea punctului de lucru și/sau radierea societății de la ONRC, prin intermediul formularului F4105".