Românii din străinătate pot furniza informații online despre rezidența sau domiciliul lor din străinătate, pentru a se organiza secții de votare specifice, în funcție de numărul de cetățeni dintr-un anumit loc din afară. Aceste persoane pot furniza informațiile relevante, aici (e vorba de platforma „votstrainatate.com”).
Conform unui comunicat al Autorității Electorale Permanente, numărul românilor care au folosit această platformă pentru a furniza informații relevante privind votul în străinătate este foarte mic: mai exact, în jur de 14 mii. Comparativ cu numărul de persoane din afară care au votat la alegerile europarlamentare (400 sute de mii de cetățeni români), numărul este chiar infim. În condițiile acestea, dacă numărul rămâne la fel de scăzut, secțiile de votare organizate pe baza datelor furnizate astfel vor fi foarte puține.
Atenție! Acest lucru nu înseamnă că nu vor exista alte secții de votare, însă ele vor fi organizate conform datelor deținute de autorități, „pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat”. Astfel de informații pot fi inexacte și s-ar ajunge din nou la riscul organizării necorespunzătoare a secțiilor de votare: în unele locuri ar putea fi prea puține și să se ajungă la cozi interminabile și în alte locuri secțiile „să funcționeze nejustificat”, conform comunicatului AEP. De asemenea, având în vedere că termenul limită pentru înregistrare pe platforma online este aproape (11 septembrie), riscul repetării problemelor de la alegerile anterioare crește.
Așadar, pentru o organizare cât mai eficientă a secțiilor de votare, autoritățile au nevoie de informații privind locurile unde ar urma să voteze românii din străinătate, informații pe care acum nu le dețin (cel puțin nu într-un număr care să reflecte numărul real de cetățeni care chiar vor vota).
„www.votstrainate.ro” este o platformă pe care românii o pot accesa, pentru a se înregistra ca alegători în străinătate. Logica ei este, astfel cum avocatnet.ro a mai arătat într-un articol, atât de evitare a cozilor și problemelor care pot apărea în cadrul alegerilor, cât și de a face mai ușor procesul de votare pentru alegători. Practic, ei nu mai trebuie să aștepte până ce le sunt colectate toate datele, de către membrii biroului electoral, informațiile fiind, deja, transmise pe platforma online.
Este posibil ca unii români să nu furnizeze datele relevante pentru înregistrarea pe platformă, din cauza fricii de a nu avea probleme cu Fiscul și de a nu fi impozitați de către autoritățile române pentru veniturile obținute în afară. Având în vedere, însă, existența unor acorduri care previn dubla impozitare, pe de o parte, și faptul că datele obținute de AEP nu vor fi, oricum, transmise Fiscului, românii nu ar trebui să se teamă de asemenea consecințe (puteți citi mai multe despre această problemă, aici).
Reamintim că, pe lângă înregistrarea pe acea platformă online, alegerile prezidențiale din noiembrie aduc mai multe noutăți: votul prin corespondență (puteți citi aici ce trebuie să faceți, ca să votați prin corespondență) și mai multe zile în care se poate vota, în afara țării (cei din străinătate pot citi mai multe, aici, despre datele când pot vota).
Comentarii articol (0)