Vorbim de un proiect de lege de la Senat referitor la societățile decapitalizate. Acesta fusese inițiat recent ca proiect de ordonanță, dar ministrul finanțelor a decis să-l trimită Parlamentului ca proiect de lege.
Astfel, lista actelor ce trebuie depuse odată cu situațiile financiare anuale se va extinde. Hotărârea AGA de aprobare a bilanțurilor va trebui să fie depusă odată cu situațiile financiare anuale, raportul consiliului de administrație sau al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari.
Însă de ce ar vrea autoritățile să fie depusă și hotărârea AGA? O specialistă consultată de redacția noastră este de părere că acest lucru ar putea avea la bază ideea ca acționarii să nu poată spune că habar n-au de situația financiară a firmei.
„Probabil au constatat că în anexele scanate și depuse odată cu bilanțul anual nu sunt și hotărârile AGA. Sau nu au constatat și vor să se asigure că vor fi, astfel încât acționarii să nu poată spune niciodată că nu au știut la data depunerii bilanțului despre situația financiară a societății, a capitalului negativ sau sub limita admisă de lege”, a opinat Cătălina Mocanu, director economic la Ciel România, despre modificarea propusă în Parlament.
Situațiile financiare anuale se depun la unitățile Ministerului Finanțelor fie în format electronic și în format tipărit, fie doar în format electronic (dar semnate cu o semnătură electronică extinsă). De obicei, acestea se depun spre finele lunii mai a anului.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.