Prevederea este inclusă într-un proiect de lege de la Senat referitor la societățile decapitalizate. Acesta fusese inițiat recent ca proiect de ordonanță, dar ministrul finanțelor a decis să-l trimită Parlamentului ca proiect de lege.
„Rezervele, cu excepția rezervelor legale, precum și profitul reportat, pot constitui obiect al distribuirii sub formă de dividende, în condițiile actului constitutiv sau, după caz, ale hotărârii adunării generale a acționarilor”, prevede documentul.
În esență, se face referire la distribuirea dividendelor din rezerve precum cele statutare sau cele facultative. Rezerva legală va rămâne în continuare intangibilă.
„Aici este total invers față de ce am tot învățat noi până acum, cum că rezervele statutare nu pot fi distribuite asociaților. Probabil s-a mers pe ideea că aceste rezerve au fost constituite prin capitalizarea unei părți din profiturile anilor anteriori și, decât să stea închise în niște conturi, fără a fi folosite pentru scopul în care au fost făcute, mai bine se oferă posibilitatea distribuirii de dividende (adică ce nu au distribuit la momentul respectiv), statul român încasând astfel un impozit aferent”, a explicat, pentru redacția noastră, Cătălina Mocanu, director economic la Ciel România.
Referitor la rezerva legală, Legea societăților dispune că, din profit, se preia anual cel puțin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta atinge minimum 20% din capitalul social. Dacă fondul de rezervă scade sub acel procent de 20%, acesta trebuie completat din profit.
Dividendele pot fi distribuite acționarilor în cazul în care firma înregistrează profit. Acestea se pot împărți anual sau trimestrial. Impozitul datorat pentru dividende este în cotă de 5%.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)