Propunerea legislativă privind instituirea sistemului ”Alertă Copil” a fost depusă la începutul lui septembrie 2019 la Parlament și ar fi trebuit să pună bazele unui sistem prin care să se transmită, de către autorități, alerte prin SMS în zonele unde a fost semnalată dispariția unui copil. Documentul însă nu a fost printre prioritățile parlamentare, fiind lăsat la deputați să treacă de perioada în care trebuia dezbătut și supus la vot, iar luni a fost respins definitiv de senatori, deoarece, între timp, măsura a fost deja prinsă în legislație.
Potrivit propunerii, cei ce erau într-o zonă de căutare pentru un copil dispărut ar fi primit un mesaj pe telefon (similar celor RO-ALERT), prin care se dădeau date despre copilul dispărut și despre cum pot ajuta poliția cu informații despre acesta.
Proiectul stabilea că sistemul Alertă Copil este operat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și ar fi trebuit pus în aplicare în trei luni de când intra legea în vigoare. În afară de componenta ce vizează mesajele pe telefon, sistemul Alertă Copil mai impunea, prin proiectul respins definitiv, și distribuirea unor alerte de dispariție la posturile radio și de televiziune.
"Site-urile de știri cu flux continuu de informații vor primi din partea Poliției o înștiințare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informația în regim breaking-news", scria în propunere.
Propunerea se voia, de fapt, o încercare la nivel legislativ de a pune bazele unui sistem de alertare în cazul copiilor dispăruți, după ce, în anii precedenți, s-a încercat implementarea unor sisteme similare prin programe și proiecte-pilot, dar care nu au reușit să funcționeze în practică și au fost uitate de autorități, sublinia deputatul care a depus textul propunerii la Parlament.
Contextul în care a fost depusă această propunere legislativă - cazul Caracal - părea că i-ar fi întărit șansele de adoptare chiar până la final de 2019. Același context a mai dus și la punerea în dezbatere a unui proiect de ordonanță de urgență cu pedepse mai dure pentru lipsirea de libertate, faptele de viol și omorul calificat - regăsiți toate aceste propuneri, aici. Nu s-a întâmplat însă nimic cu niciuna dintre aceste propuneri.
Pentru că a trecut mult timp de la lansarea propunerii, măsura alertării populației în legătură cu dispariția unui copil a fost prinsă deja în legislație. Mai exact, OUG 105/2021 este actul normativ ce o conține, stabilind, concret, că "Poliția Română poate utiliza Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență «RO-ALERT» în situațiile în care este necesar sprijinul populației pentru căutarea copiilor dispăruți".
De altfel, prima astfel de alertă a fost emisă la începutul lunii octombrie, copilul dat dispărut fiind ulterior găsit.
Atenție! Propunerea legislativă nu va mai ajunge să se aplice. Pentru că ea a fost respinsă definitiv în Parlament, parcursul ei legislativ se încheie.
Comentarii articol (1)