Acestia spun ca e mult mai simplu si mai convenabil sa cumperi de la un magazin virtual. Asadar, vom cumpara in viitor numai de pe net?
Am cumparat anul trecut un telefon si apoi mi-am luat si o imprimanta de pe internet", spune George Turcu, 26 de ani, de profesie inginer.
"In sine nu e o mare diferenta intre a cumpara de la un magazin si de a cumpara on-line, atat doar ca trebuie sa te documentezi mult mai bine asupra produsului si a caracteristicilor lui fiindca nu mai ai acelasi timp sa-l testezi", mai spune inginerul Turcu.
Este mai avantajos
Daca magazinele obisnuite vand doar produsele pe care le au in vitrina, cele on-line nu se limiteaza doar la atat, ci ofera o intreaga gama. Vanzatorii spun ca acesta nu este singurul avantaj. Pretul mai mic, livrarea acolo unde solicita clientul si reducerea timpului in care poate fi gasit un produs sunt alte cateva motive pentru care oamenii apeleaza la acest gen de servicii.
Gabriel Gaiduchevici, director executiv DM.ro, crede ca un avantaj important este si faptul ca e mai comod pentru un client sa comande on-line. "Dai doua click-uri si vine un curier si iti aduce produsul", spune Gaiduchevici.
Reducerile aduc vanzari
Magazinele on-line au preturi mai mici decat cele obisnuite. De aici si vanzarile mari ale acestor magazine virtuale. "Targetul nostru minim este de 100.000 de euro pe luna, iar in jumatate de an speram sa-l dublam. Atuurile sunt calitatea, pretul, siguranta data de certificarile pe care le avem si de bancile cu care lucram", spune directorul DM.ro.
Reducerile nu sunt foarte mari atunci cand e vorba de un singur produs, dar daca vrei sa cumperi mai multe poti sa economisesti cateva mii de lei noi. Daca, in magazinele obisnuite, gasesti o camera video digitala Sony DCR-DVD105 la peste 2.000 de lei noi, in magazinele on-line o poti gasi la 1.800-1.900 lei noi.
Industria se extinde
Vanzatorii on-line cred ca piata are un mare potential de dezvoltare pentru ca oamenii nu-si mai permit sa piarda timpul umbland prin magazine. "Daca, in urma cu patru, cinci ani, utilizatorii de internet erau doar tineri, cu varsta de pana la 25 de ani, in ultimul timp primim din ce in ce mai multe comenzi de la oameni de peste 40 de ani", spune managerul Dorin Szekely, de la Neomax Online.
Acesta considera ca la noi de-abia s-au pus bazele acestei industrii, dar ca ea a inceput deja sa se miste in Statele Unite. "Acolo, lucrurile sunt mult mai avansate, dar cred ca si noi suntem pe drumul cel bun", mai spune el.
"Cred ca e doar o problema psihologica de a cumpara sau nu un produs pe care nu-l vezi decat intr-o poza pe site"
George Turcu, inginer
La cumparaturi respecta urmatoarele etape
- Pentru a cumpara un produs de pe site-ul unui magazin on-line trebuie mai intai sa-l adaugi in cosul de cumparaturi, iar apoi sa parcurgi o serie de pasi pentru plasarea comenzii.
- Primul pas, autentificarea, presupune inregistrarea pe site-ul respectiv pentru a putea furniza datele pentru facturarea si livrarea comenzii.
- Trebuie sa alegeti apoi modalitatea de plata (numerar, ordin de plata, rate sau ramburs) si de livrare - puteti sa le ridicati personal sau sa va fie aduse acasa prin diferitele firme de curierat.
- Confirmarea comenzii este pasul centralizator al operatiunilor anterioare si va permite sa vedeti daca totul este asa cum va doriti pentru a plasa comanda.
Comentarii articol (0)