Legea nr. 102/2016 privind incubatoarele de afaceri se aplică de pe la mijlocul anului 2016, însă aceasta nu acoperă prea bine domeniul incubatoarelor și al acceleratoarelor. Astfel, actul normativ va fi înlocuit complet printr-un proiect de lege propus recent pentru adoptare la Senat.
„Plecând de la ce este un accelerator de business, şi anume un program intensiv de afaceri derulat pe termen scurt, ce cuprinde activităţi de mentorat, educaţionale, networking, care poate include şi spaţii şi ateliere de lucru, destinat start-up-urilor tech, cu scopul bine definit de creştere rapidă a unor afaceri, ne dorim ca prin noul pachet legislativ să încurajăm colaborarea dintre universităţi, institute de cercetare, mentori din industria IT, investitori de tip business angel şi reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii şi programe de accelerare”, scrie în expunerea de motive a proiectului.
Practic, noile reguli ar urma să răspundă la mai multe nevoi ale antreprenorilor, având în vedere importanța sprijinului acordat după înființarea unei afaceri noi pe partea de dezvoltare și pe cea de scalare.
Printre principalele schimbări care ar urma să apară se numără:
- simplificarea procedurii de acordare a titlului de incubator de afaceri prin eliminarea studiului de fezabilitate și a altor reglementări ce îngreunează procedura;
- modificarea perioadei de valabilitate a titlului de incubator de afaceri - de la zece ani la o perioadă de cinci ani;
- crearea unui cadru legal adecvat pentru acceleratoarele de afaceri;
- oferirea posibilității de a face dovada colaborării cu societăți sau experți în managementul afacerilor, față de obligația actuală de a deține personal calificat cu experienţă în managementul afacerilor;
- reducerea numărului tipului de incubatoare de afaceri de la opt la trei (acum avem incubator de afaceri cu portofoliu mixt, tehnologic, social, specific unui sector, virtual, academic de afaceri, agroincubator, incubator pentru activităţi nonagricole în mediul rural; pe viitor vor fi doar incubatoare de afaceri cu portofoliu mixt, incubatoare tehnologice şi de afaceri și incubatoare specifice unui sector);
- extinderea posibilităților de finanțare a incubatoarelor de afaceri - se vor putea folosi orice surse legale;
- menționarea mai clară a facilităților fiscale de care poate beneficia fondatorul incubatorului de afaceri.
„Subliniem importanța creării unui mediu de afaceri competitiv, care facilitează investițiile private, a unui cadru de reglementare favorabil care să evite blocajele birocratice, creșterea accesului pe piețele extracomunitare prin crearea unei rețele europene de incubatoare de afaceri, un prim pas spre o infrastructură digitală europeană aliniată la cele mai înalte standarde actuale în domeniu, care să faciliteze coordonarea inițiativelor și a platformelor privind digitalizarea industriei de la nivel național, regional și al Uniunii Europene”, mai este precizat în expunerea de motive.
Din moment ce modificările la legea actuală ar fi fost mult prea multe, autoritățile au considerat că ar fi mai bine ca aceasta să fie înlocuită complet. Proiectul de lege a fost inițiat și aprobat de Guvern, iar apoi a fost transmis Parlamentului pentru a intra în procedura obișnuită de legiferare.
Atenție! Proiectul nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.