Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a înregistrat recent la Senat un proiect de lege ce cuprinde nu doar reincriminarea stopajului la sursă, dar și ceva modificări în zona sancțiunilor la evaziunea fiscală. Proiectul are șanse să treacă destul de repede prin Parlament, ministrul propunându-l în dezbatere în procedură de urgență.
Dacă prejudiciul din evaziune nu depășește 10.000 de euro și banii sunt plătiți în cursul urmăririi penale sau al judecății (până la citirea actului de sesizare), atunci evazionistul va scăpa de sancțiunea penală - este una dintre propunerile acestui proiect, care va trebui să treacă de Parlament și de președintele statului pentru a deveni lege, însă nu este exclus ca prevederile propuse să mai cunoască ceva schimbări la cele două Camere, până să treacă de votul final.
Iertarea de pedeapsă se va aplica atât în cazul faptelor de evaziune pe care le regăsim și acum în Legea nr. 241/2005, la articolul 9, cât și în cazul stabilirii cu rea-credință a unor impozite, taxe și contribuții pentru a obține niște bani de la stat, dar și în cazul faptelor de stopaj la sursă - așa cum spuneam mai sus, proiectul lui Teodorovici ar reintroduce în Legea nr. 241/2005 infracțiunea de reținere și neplată, încasare și neplată ori, după caz, nereținerea/neîncasarea impozitelor și contribuțiilor specificate în anexa legii (sunt detaliate toate aici).
Și dosarelor în curs li se va aplica această iertare de pedeapsă, dacă proiectul ajunge lege. Pentru cauzele în curs de judecată, unde primul termen de judecată este anterior momentului când aceste modificări intră în vigoare, iertarea de pedeapsă în condițiile de mai sus se va aplica la primul termen cu procedura completă imediat următor intrării în vigoare a legii.
Într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere la Finanțe în decembrie 2017, dar neconcretizat până acum, s-a propus o chestiune similară: procurorii ar fi avut posibilitatea să renunțe la urmărirea penală în cazul micilor evazioniști, pentru că se cobora limita superioară de pedeapsă pentru faptele de evaziune la șapte ani. Ajunsă la cel mult șapte ani, în baza regulilor de procedură penală, procurorii ar fi putut renunța la urmărire.
Coborârea limitelor superioare de pedeapsă la șapte ani (plus micșorarea limitelor speciale) e prevăzută însă și în proiectul de lege depus de Teodorovici la Senat despre care vorbim acum.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)