Modificările la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive propuse prin ordonanță la ANPC sunt, în mare parte, vești bune pentru consumatori. În domeniul clauzelor abuzive, ANPC propune trei mari schimbări care vor ușura situația celor cu clauze abuzive în contractele de credit. Ele se vor aplica însă numai dacă trec de Guvern.
1. Băncile, obligate să le dea banii înapoi consumatorilor. ANPC propune ca, atunci când se găsește de către judecător o clauză abuzivă într-un contract, să oblige profesionistul (banca) să le restituie în totalitate clienților care au aceeași clauză în contracte sumele percepute în temeiul lor (de pildă, o clauză ce prevede un comision abuziv). Nu va conta numerotarea clauzei și nu vor fi necesare cereri speciale pentru asta, pentru că prin decizia instanței banca va fi obligată să dea banii înapoi nu doar clientului care l-a dat în judecată, ci și celorlalți clienți care au același tip de clauză în contracte. În plus, instanța îl va obliga pe profesionist să nu mai insereze clauza respectivă în contractele viitoare.
2. O listă a clauzelor abuzive, publicată la ANPC. O altă prevedere propusă în proiect este ca, periodic, ANPC să publice pe site-ul său clauzele contractuale constatate ca fiind abuzive, acolo unde ANPC a fost parte în proces. Asta se va întâmpla după ce hotărârile judecătorești rămân definitive. Practic, cei interesați vor putea să vadă oricând că X sau Y clauză a fost considerată de un judecător ca abuzivă și va putea să folosească informația în interes propriu.
3. Titluri executorii pe care și ceilalți împrumutați le vor putea folosi. Ca să-i ajute pe cei care ar putea profita, de pe urma deciziilor date în privința unor clauze abuzive similare cu cele din contractele proprii, ANPC propune ca hotărârile judecătorești definitive "prin care s-a soluționat acțiunea în constatarea clauzelor abuzive constituie titlu executoriu și pentru consumatorii beneficiari în mod direct de efectele acestora".
În fine, același proiect aduce amenzi de 100 de ori mai mari pentru cei care inserează clauze abuzive în contractele cu consumatorii, sancțiune care se va aplica pentru fiecare astfel de clauză găsită de inspectorii ANPC.
Atenție! Măsurile propuse de ANPC nu se pot aplica decât dacă sunt adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)