Decizia Curții Constituționale nr. 535/2019 a apărut în Monitorul Oficial nr. 1026, de miercuri, și, cum spuneam, ea se aplică de la acea dată. Prin această decizie, a fost constatată neconstituționalitatea prevederilor din Codul de procedură penală care prevăd posibilitatea de amânare a executării pedepsei doar pentru femeile gravide sau cu copii de până în un an.
Acum că decizia a devenit obligatorie, Codul de procedură penală va trebui să fie modificat, astfel încât și bărbații să poată beneficia de amânarea executării pedepsei cu închisoarea.
Pentru a putea beneficia de acest lucru, bărbații vor trebui să îndeplinească două condiții:
- să fie condamnați la o pedeaspă cu executare a închisorii sau la detențiune pe viață;
- să aibă un copil mai mic de un an.
Amânarea executării pedepsei reprezintă o posibilitate pentru o persoană condamnată de a începe mai târziu executarea pedepsei, din cauză că au intervenit anumite circumstanțe care ar crea situații inconvenabile pentru condamnat și pentru alte persoane, dacă primul merge în închisoare. Pe lângă ipoteza existenței unui copil de până în un an, amânarea mai poate fi obținută pentru existența unei boli care nu poate fi tratată în cadrul instituțiilor penitenciare și care face imposibilă executarea pedepsei.
De asemenea, amânarea executării pedepsei trebuie deosebită de amânarea aplicării pedepsei. Cea din urmă se referă la faptul că o pedeapsă penală nu se va mai aplica, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Atenție! Constatările Curții Constituționale nu permit, prin ele însele, extinderea acestei posibilități și la bărbați. Pentru a se întâmpla acest lucru, e nevoie ca decizia CCR, ulterior publicării, să fie urmată de o modificare a Codului de procedură penală în sensul extinderii acestei posibilități și la bărbați.
Comentarii articol (1)