avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal conducere tractor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal conducere tractor

Am fost prins conducând un tractor pentru care mi s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui tractor cu permis necorespunzător. Pot obține achitarea? Pot beneficia de legea dată despre tractoare? Pot obține o pedeapsă cu executare la locul de munca având în vedere că totul s-a întâmplat în cadrul si din cauza firmei ?
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: AvTudor_com , utilizator 22:32, 21 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu la ce lege va referiti, Probabil este vorba despre decizia Curtii Contitutionale.
Nu vi se aplica dvs.
Decizia priveste alin. 1 al art 335 NCP
Fapta dvs este incadrata la alin 2.
In functie de situatia concreta ati putea avea sanse si la o solutie de amanare a aplicarii pedepsei, nemaifiind anulat permisul de conducere
Se referă la dicizia ICCJ, nu a CCR.
ÎCCJ - Conducerea unui tractor pe drumurile publice, fără permis, nu este infracțiune:

"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu este infracțiune, deoarece un tractor nu este asimilat autovehiculului, a decis miercuri un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție."
`
Instanța supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Timișoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 și art.335 alin.1 din Codul penal, scrie Agerpres.

Magistrații de la Curtea de Apel Timișoara au solicitat instanței supreme pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept cu următorul enunț: „în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întrunește condițiile de tipicitate a infracțiunilor prevăzute de art.334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin.1 din Codul penal”.

ÎCCJ a admis sesizarea și a decis că nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

„În interpretarea noțiunii de 'autovehicul', prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată și completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispozițiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică, 12 aprilie 2017", se arată în decizia instanței.

Art. 334 alin.1 prevede: "Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă".

Art. 335 alin.1 stipulează: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani".

SURSA: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2017
Dapix, utilizator
Nu ii este aplicabila aceasta decizie!
A fost savarsita fapta prevazuta la art 335 alin 2 NCP
Atunci imi puteti spune ce soluție am ?
V-am spusmai sus, daca instanta dispune amanarea aplicarii pedepsei o sa ramaneti cu permisu de conducere.
O condamnare cu suspendare executarii sau amenda penala atrag anularea permisului.
Important este sa recunoasteti fapta in intregime, sa va prezentati de fiecare data cand sunteti chemat, sa aratati si intentia dvs de a incheia un acord de recunoastere.
Sunt multe aspecte care ar trebui avute in vedere, in fucntie de situatia concreta a faptei si probele din dosar.
Ar fi utila si angajarea unui avocat care sa studieze dosarul si sa va asiste in urmatoarea etapa.
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2017
AvTudor_com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal conducere fara vehicul (tractor) neinmatriculat stahlker stahlker Buna ziua, pe data 5 decembrie 2018 am fost oprit de politia locala a unei localitati si mi sa intocmit un dosar penal pe conducere vehicul neinmatriculat (un ... (vezi toată discuția)
O.u.g nr.195/2002 Georgee28 Georgee28 „În interpretarea noțiunii de \'autovehicul\', prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 ... (vezi toată discuția)
Achitare Georgee28 Georgee28 Cum pot sa iau achitare intr-un dosar pt conducerea unui tractor având permis categoria B + calificare de tractorist ? (vezi toată discuția)