De asemenea, Bruxelles-ul si-a majorat si previziunile privind cresterea economica înregistrata în 2006 de ansamblul Uniunii Europene (UE-25), de la 2,2 la suta cât estima în februarie la 2,3 la suta. În 2005, zona euro a înregistrat o crestere a Produsului Intern Brut de 1,3 la suta, iar ansamblul Uniunii Europene o crestere a PIB de 1,6 la suta.
Potrivit Comisiei Europene, în acest an situatia economica a Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, ar urma sa se amelioreze, astfel ca Bruxelles-ul si-a majorat perspectivele de crestere de la 1,5 la suta cât estima în februarie la 1,7 la suta. În 2005, Germania a înregistrat o crestere a PIB-ului de doar 0,9 procente. În schimb, în cazul Frantei si Italiei, Comisia si-a mentinut nemodificate previziunile de crestere pentru 2006, respectiv de 1,9 la suta în cazul Frantei si de 1,3 la suta în cazul Italiei.
În schimb, pentru anul 2007, Comisia Europeana si-a redus previziunile de crestere pentru zona euro de la 2,1 la suta cât estima în toamna lui 2005 la 1,8 la suta. Situatia este similara si în cazul ansamblului Uniunii Europene (UE-25), care potrivit Bruxelles-ului ar urma sa înregistreze o crestere a PIB-ului de 2,2 la suta, comparativ cu 2,4 la suta cât estima în toamna anului trecut.
Si aceasta inflexiune din 2007 se explica tot prin influenta economiei Germaniei, care este responsabila pentru aproximativ 30 la suta din economia zonei euro. Comisia Europeana se astepta la o scadere de un procent a PIB-ului Germaniei în 2007, ca urmare a restrictiilor bugetare avute în vedere de autoritatile de la Berlin pentru reducerea deficitului public.
Comentarii articol (0)