Prin proiectul lansat recent în dezbatere de MCSI se urmărește simplificarea procedurii de autorizare a lucrărilor de instalare a rețelelor de comunicații electronice, documentul având nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea Guvernului și de publicare în Monitorul Oficial.
Concret, decizia prin care se stabilește ca spațiile comune, inclusiv terasele, să poată să fie folosite de către furnizorii de servicii de comunicații va fi luată, potrivit proiectului de OUG, în cadrul hotărârii generale a celor ce dețin apartamente în clădire, cu acordul majorității proprietarilor prezenți și cu acordul celor ce se învecinează cu aceste spații.
În prezent, Legea nr. 196/2018 stabilește că spațiile comune pot fi folosite de terți doar dacă își dau acordul, tot în cadrul adunării generale a asociației de proprietari, două treimi din numărul total de proprietari din imobil și cu acordul tuturor celor afectați de vecinătate.
Astfel, dacă aceste măsuri vor ajunge să se aplice, aprobarea instalării rețelelor 5G se va putea obține mult mai ușor, respectiv cu acordul unui număr mai mic de proprietari de locuințe dintr-un bloc.
Proiectul mai prevede și că proprietarii ce se învecinează cu viitorul loc de instalare a rețelelor 5G sunt obligați să răspundă solicitării furnizorilor de servicii de comunicații în scris, în cel mult 30 de zile, lipsa unui răspuns din partea acestora urmând a fi considerat un acord tacit din partea lor.
În cazul în care un imobil doar se conectează la o rețea de comunicații și acolo nu se instalează și antene sau alte elemente de comunicații noi, lucrurile vor fi și mai simple. Mai exact, în acest caz, acordul ca reprezentanții firmei de comunicații electronice să poată avea acces în imobil va fi dat doar de președinte, nemaifiind nevoie de hotărârea adunării generale a asociației de proprietari.
Autoritățile din domeniul comunicațiilor au inițiat acest proiect de OUG deoarece instalarea de rețele de comunicații 5G implică montarea multor elemente, inclusiv rețele de fibră optică, iar actuala legislație nu permite dezvoltarea rapidă a acestora.
A cincea generație de internet mobil (5G) va oferi, potrivit specialiștilor, viteze de transfer de date mult mai mari decât cele întâlnite acum, inițiatorii proiectului considerând că “dezvoltarea cât mai rapidă a rețelelor de comunicații de nouă generație va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea tehnologică a României”.
Contrar unor păreri vehiculate în spațiul public, specialiștii sunt de părere că tehnologia 5G nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane. Acești experți asigură populația de faptul că rețeaua 5G nu este cu mult diferită față de 4G și este complet sigură.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)