Șefa ANAF a vorbit astăzi la o conferință de fiscalitate organizată de Țuca Zbârcea & Asociații în București. Ea a venit cu detalii concrete despre schimbarea radicală de abordare pe care inspectorii trebuie să o pună în aplicare în relația cu mediul de afaceri.
„Analiza de risc va clasifica toți contribuabilii din România în cele trei clase de risc consacrate - scăzut, mediu și ridicat. Fiecare contribuabil va avea atribuit un scor de risc. Avantajele sunt enorme, pentru că implementarea analizei de risc reprezintă cheia reformării întregii Administrații Fiscale din România”, a declarat Mirela Călugăreanu.
Astfel, contribuabilii încadrați la risc fiscal mic sau risc fiscal mediu vor fi verificați sumar de către inspectorii ANAF. Iar problemele găsite în declarații vor fi discutate cu aceștia și se va încerca găsirea soluțiilor adecvate pentru rezolvarea lor, fără să se apeleze la inspecții sau controale antifraudă.
Asta înseamnă că inspecțiile fiscale și controalele antifraudă vor fi „rezervate” exclusiv contribuabililor încadrați la risc fiscal mare. Cu alte cuvinte, ANAF va evalua comportamentul contribuabililor și va răspunde în forță numai acolo unde există riscuri ridicate de evaziune.
„În funcție de clasa de risc în care se încadrează un contribuabil, metodele noastre de intervenție vor fi diferențiate. Pentru cei din categoria risc fiscal mic și mediu, vom transmite notificări și vom media, împreună cu contribuabilii, problemele pe care noi le vedem. Evident că, pentru contribuabilii clasificați în categoria de risc fiscal ridicat, vom utiliza instrumentele de procedură de care Fiscul dispune și în prezent - inspecții fiscale și controale antifraudă”, a detaliat șefa Fiscului la conferința celor de la Țuca Zbârcea & Asociații.
Mirela Călugăreanu a recunoscut că inspectorii deja au început să implementeze această politică odată cu valul de controale demarat de agenție pe finalul verii. Practic, vorbim de o alocare mai bună a resurselor, astfel încât activitatea de control să aducă rezultate optime, iar contribuabilii corecți să fie deranjați cât mai puțin.
„Este foarte important să avem în vedere acțiunile care deja au fost inițiate începând cu luna august a acestui an - acțiuni de îndrumare și control la contribuabili, efectuate în baza analizei de risc. În care ne dorim ca, într-o perioadă scurtă de verificare -- între trei și cinci zile maximum --, să discutăm împreună cazurile în care apar erori în declarațiile fiscale și să încercăm, tot împreună, să le corectăm. Este un sistem mult mai avantajos decât acela de a declanșa inspecții fiscale generale la contribuabilii care prezintă risc fiscal mic și risc fiscal mediu. E mult mai eficient să acționăm așa și să înlocuim sistemul inspecțiilor fiscale generale, care consumă resurse mari atât din perspectiva Administrației Fiscale, cât și a contribuabililor”, a explicat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.
În altă ordine de idei, mult-așteptatele recompense pentru contribuabilii de bună-credință ar urma să fie publicate (probabil în dezbatere) fie în această săptămână, fie săptămâna viitoare. Este vorba de acei contribuabili care și-au declarat integral și la termen obligațiile fiscale. Aceștia vor beneficia, fie lunar, fie anual, de o bonificație de 3% din sumele calculate și achitate integral și la termen.
La începutul anului, parlamentarii au introdus în legislație ideea clasificării contribuabililor în funcție de riscul fiscal. Însă aceasta poate fi pusă în aplicare efectiv abia după ce ANAF stabilește regulile clasificării, cu care deja este în întârziere încă din aprilie 2019. Teoretic, este posibil ca bonificațiile să fie incluse în ordinul referitor la clasificarea contribuabililor.
Comentarii articol (1)