Mai exact, în decurs de cinci luni, adică în perioada iunie - octombrie 2019, 397 de persoane au cerut administratorilor fondurilor de pensii private mutarea contribuțiilor la Pilonul I.
Prima oară când am informat despre acest număr era după trei luni, atunci înregistrându-se 360 de persoane. Astfel, observăm din statisticile furnizate de ASF că interesul românilor pentru mutarea acestor bani e în scădere.
Vorbim aici despre contribuțiile viitoare la pensiile private, deoarece banii deja acumulați în contul unei persoane fizice, la momentul depunerii cererii de mutare a banilor, rămân în contul acesteia, ei putând fi accesați doar în momentul ieșirii la pensie.
La sfârșitul anului trecut, atunci când a apărut Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, legislația pensiilor private a fost modificată și s-a dat posibilitatea mutării banilor de la Pilonul II la Pilonul I. În practică, contribuabilii au posibilitatea de a muta contribuțiile la pensii în totalitate la Pilonul I începând cu luna martie 2019, dar cererile sunt contorizate de ASF din iunie 2019.
În prezent, contribuția la pensii datorată de salariați din venitul brut este de 25%. Din această valoare, 3,75% se duce către Pilonul II, iar restul de 21,25% se duce la Pilonul I. Astfel, pentru cei care vor așa, contribuția la pensii se poate duce integral (25%) la Pilonul I.
Pentru a redirecționa integral viitoarele contribuții la pensii private către Pilonul I, o persoană fizică trebuie să depună o cerere de retragere la firma care-i administrează pensia privată. În momentul de față, în România există șapte firme care administrează pensiile private: Aegon Pensii, Allianz-Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD, Generali, Metropolitan Life și NN Pensii.
Apoi, firma de pensii private îl va informa în scris pe solicitant despre soluționarea cererii de retragere, informarea făcându-se o singură dată.
Cu toate că mutarea contribuțiilor la pensie de la Pilonul II la Pilonul I este posibilă din martie 2019, potrivit ASF, primele raportări privind trecerea contribuțiilor de 3,75% la Pilonul I au putut fi făcute începând cu luna iunie, atunci fiind publicată norma care stabilește obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor administrate privat.
Comentarii articol (2)