Decizia CCR a venit zilele trecute, aceasta făcând referire la paragraful 8 al articolului 213 din Codul de procedură fiscală. Hotărârea va produce efecte abia după apariția sa în Monitorul Oficial, moment de la care prevederile neconstituționale nu se vor mai aplica.
Decizia vine în contextul în care prelungirea nedeterminată a măsurilor asigurătorii, atunci când există procese penale aferente, poate avea consecințe deosebit de grave pentru o companie. De exemplu, aceasta poate avea dificultăți financiare ce pot duce la insolvență și, ulterior, chiar la falimentul afacerii.
„Prin declararea neconstituțională a dispozițiilor analizate, CCR asigură certitudinea cu privire la durata și previzibilitatea măsurilor care au un impact major asupra contribuabilului, deoarece se știe că impunerea de măsuri de precauție pentru o perioadă nejustificată ar putea provoca insolvența contribuabililor, împiedicându-i să-și desfășoare activitățile și, în final, să conducă la faliment”, au explicat specialiștii NNDKP într-o informare recentă.
Reprezentanții societății de avocatură atrag atenția că, chiar dacă firmele reușesc să obțină în instanță o decizie favorabilă, o eventuală redresare financiară este aproape imposibilă.
„În practică, NNDKP a constatat că soluțiile favorabile obținute în instanță nu au putut conduce la repararea prejudiciului deja cauzat de măsurile de precauție instituite greșit în conformitate cu dispozițiile legale declarate neconstituționale”, au subliniat avocații.
Astfel, prevederile declarate neconstituționale vor înceta să se mai aplice odată cu apariția deciziei Curții în Monitorul Oficial. Ulterior, acestea vor putea fi aplicate din nou numai dacă vor fi modificate de Parlament sau de Guvern conform observațiilor judecătorilor. Totodată, cei de la NNDKP spun că decizia va duce la schimbarea practicii în aplicarea măsurilor asigurătorii, având în vedere efectele negative actuale pentru firme.
Totuși, trebuie precizat că decizia Curții va produce efecte numai pentru cazurile viitoare, nu și pentru cele deja încheiate.
Cele două măsuri asigurătorii la care se face referire sunt poprirea și sechestrul, care pot fi dispuse, prin procedură administrativă, de către Fisc.
Aceste măsuri se dispun, conform Codului de procedură fiscală, asupra bunurilor mobile și/sau imobile ale datornicului, precum și asupra veniturilor acestuia, în cazurile excepționale. Adică atunci când există riscul ca datornicul să împiedice recuperarea banilor cuveniți statului.