Prin OUG nr. 94/2021, ce a apărut marți în Monitorul Oficial, s-a eliminat din Legea pensiilor (263/2010) o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii, aspect asupra căruia CCR s-a pronunțat în 2018 printr-o decizie.
Decizia CCR amintită viza tocmai eliminarea discriminărilor ce existau la acel moment cu privire la pensionarea persoanelor cu handicap, iar acum, prin acest OUG, a avut loc modificarea legislației privind pensiile în concordanță cu decizia CCR.
Concret, OUG-ul prevede că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, și nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.
Prin urmare, toți angajații aflați în această situație beneficiază, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:
- 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
- 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
- 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.
De asemenea, potrivit OUG-ului publicat, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare amintite mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
Comentarii articol (83)