Kahneman definește câteva dintre caracteristicile importante ale celor două sisteme, povestind apoi modul în care deciziile noastre raționale sau automate ne definesc viața.
Sistemul 1
Rapid
- Caracteristici care îl definesc: inconștient, automat, fără efort
- Nu implică analiză conștientă / control
- Rol: Analizează situația, livrează actualizări
- Este responsabil pentru 97% din gândirea noastră
Sistemul 2
Lent
- Caracteristici care îl definesc: deliberat și conștient, implică efort, gândire rațională
- Implică analiză conștientă / control, e logic și sceptic
- Rol: caută informații noi / lipsă, ia decizii
- Este responsabil pentru 3% din gândirea noastră
Ce importanță au aceste sisteme în procesul de multitasking?
În primul rând, ele aduc o oarecare lumină asupra activităților pe care le poți face deodată, într-un multitasking real. În al doilea rând, din înțelegerea modului în care conlucrează sistemul 1 și sistemul 2 se poate deduce și ideea pe care o numim deseori „intuiție”. Și se poate explica modul în care intuiția e utilă, în anumite momente, doar că nu te poți baza pe ea întotdeauna.
Rolul sistemului 1, cel automat, este de a proteja cât de mult poate sistemul 2, cel rațional. Pentru că, altfel, dacă ar fi să conștientizăm fiecare dintre deciziile pe care trebuie să le luăm zilnic, am fi copleșiți de imensitatea acestui tip de task. Și am ceda.
Cum procedează sistemul 1 în activitatea lui de protecție? Folosind trucuri.
Transformă anumite activități, cele cu care se întâlnește atât de des încât îi devin familiare, în rutine. E nevoie de ceva timp pentru a face acest lucru, dar așa se explică, spre exemplu, ideea că puțini oameni își aduc aminte că au băgat cheia în ușa de la casă, atunci când au plecat. Pur și simplu o facem.
Un alt truc e să prioritizeze. Fac lucrul ăsta întâi, pentru că îmi ia cel mai puțin timp, apoi îl fac și pe celălalt. Sau, le fac într-o anumită ordine pentru că am învățat, repetându-le de ceva vreme, că așa am rezultatele cele mai bune.
Cartea lui Kahneman e interesantă, și nu doar din punctele de vedere explicate mai sus, ci și din perspectiva înțelegerii creierului atunci când ia decizii. Iar influența lui în mediul economic e una extrem de mare, pentru că prezice, cu o acuratețe interesantă, de ce anume e necesar pentru ca un comerciant să poată oferi clienților săi servicii și produse pe care să le țină minte și care să îi facă să repede achiziția la un moment ulterior.
***
În loc de încheiere, te rog să îți propui ca, în următoarele 30 de zile, să îți dezvolți o deprindere nouă. Învață o limbă străină folosind o aplicație de genul Duolingo. Sau încearcă, o dată la două zile, o rețetă nouă în bucătărie. În zilele când nu încerci, caută ingrediente și condimente pentru acea rețetă. Scoate bicicleta medicinală din cămară și pedalează o oră pe zi, în timp ce asculți muzică. Citește, așa cum n-ai mai făcut-o, poate, de mult.
Cu alte cuvinte, dă-ți 30 de zile pentru a încerca ceva nou. Și perseverează, zi de zi. Vor fi zile în care n-o să ai chef să faci asta și zile în care o vei face cu plăcere. Continuă să o faci și sunt curios în cât timp vei simți că îți lipsește o activitate pe care nu ai făcut-o până la o anumită oră din zi.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Multitasking, la modul sincer. Învață să fii productiv atunci când ești obligat să faci mai multe lucruri deodată. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)