1. O să apară registre ale beneficiarilor reali
Regimul prevenirii spălării banilor a fost schimbat în mijlocul verii, odată cu apariția Legii nr. 129/2019. Cu această ocazie, s-a introdus obligația indicării beneficiarilor reali ai firmelor, dar și ai ONG-urilor sau ai fiduciilor.
Practic, aceste entități trebuie să raporteze autorităților informații despre cine le controlează. Vor exista trei astfel de registre: unul la Registrul Comerțului (pentru persoanele juridice), unul la Ministerul Justiției (pentru asociații și fundații) și unul la Fisc (pentru fiducii). Toate trei ar trebui să apară în această toamnă.
2. Formularul prin care se declară beneficiarii reali a apărut deja
Spre finele lunii trecute, Registrul Comerțului a făcut public modelul declarației privind beneficiarii reali, pe care firmele îl pot folosi pentru raportare.
Declarațiile trebuie completate și transmise autorităților în cel mult 12 luni de la data la care a intrat în vigoare Legea nr. 129/2019, adică până la 21 iulie 2020. În caz contrar, companiile vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. De precizat că termenul este valabil pentru firmele care deja erau înființate la data de 21 iulie 2019.
3. Înființarea firmelor noi, condiționată de indicarea beneficiarilor reali
Așadar, termenul de la mijlocul verii viitoare este introdus special pentru societățile existente la data la care a intrat în vigoare noua lege a prevenirii spălării banilor.
Însă entitățile care vor să se înființeze în prezent sunt obligate să depună declarația privind beneficiarii reali chiar de la momentul înregistrării la Registrul Comerțului. În caz contrar, acestora le este refuzată înmatricularea, informația fiind confirmată atât de reprezentanții Registrului Comerțului, cât și de un avocat de la Wolf Theiss.