Măsura se regăsește în proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, ce vizează, în esență, înlocuirea pe viitor a actualei Legi a locuințelor. Practic, strategia va include asumarea anumitor obiective, nu va modifica direct Legea locuințelor. Pentru a modifica o lege este necesară ori o lege, ori o ordonanță.
Astfel, potrivit proiectului de HG, subvențiile destinate plății chiriei pentru locuințele sociale vor fi revizuite pe viitor în cazul celor cu venituri foarte mici. Mai exact, pentru cei cu venituri mai mici de 150 de euro pe lună, subvenția va fi majorată astfel încât aceștia să nu plătească mai mult de 10% din venituri pentru plata chiriei și utilităților, luate împreună.
În prezent, Legea nr. 114/1996 stabilește că subvenția acoperă doar cheltuielile cu chiria, iar nivelul acesteia pentru o locuință socială nu poate depăși 10% din venitul net lunar al gospodăriei. Așadar, subvențiile (limitate tot la 10% din veniturile gospodăriei) vor include, pe lângă cheltuielile cu chiria, și cheltuielile lunare cu utilitățile.
Creșterea subvențiilor pentru locuințele sociale e luată în calcul deoarece gospodăriile cu venituri foare mici nu-și pot permite să dea mai mult de 10% din venituri pentru chirie și plata utilităților, calculate împreună.
Proiectul de HG mai prevede, pe lângă ajustarea subvențiilor pentru chirie, o serie de alte modificări ce vor fi asumate pentru o viitoare modificare a Legii locuințelor. Printre alte măsuri:
- cel puțin 2% din locuinţele publice construite vor fi utilizate de către persoanele cu dizabilităţi şi vârstnici;
- evacuarea din imobile ce aparțin autorităților publice nu se va putea face fără consultarea celor evacuați și fără să le fie asigurată o altă locuință;
- noua lege a locuinţelor va reglementa drepturile şi obligaţiile proprietarilor de locuinţe şi drepturile şi obligaţiile chiriaşilor și raporturile dintre aceștia;
- locuințele cu chirii subvenționate construite de Agenția Națională pentru Locuințe pentru tineri nu vor mai fi vândute, ci vor intra în fondul de locuințe publice;
- programul Prima Casă se va derula și în următorii ani;
- taxa pe valoarea adăugată pentru achiziționarea locuințelor private va rămâne tot de 5%.
Atenție! Proiectul de strategie NU se aplică momentan, iar acesta oricum va reprezenta doar asumarea unor viitoare modificări. Legea locuinței va trebui modificată prin lege sau prin ordonanță, nu prin hotărâre.
Comentarii articol (0)