Concret, redacția noastră a întrebat reprezentanții Ministerului Muncii ce planuri au pentru majorarea salariului minim brut pe țară pentru anul 2020.
Programul legislativ al Guvernului actual prevede că chestiunea trebuie tranșată în luna decembrie 2019, însă cei din minister dau de înțeles că salariul minim brut de 2.080 de lei ar putea fi păstrat mai mult de un an.
„În Monitorul Oficial al României, în luna decembrie 2018 a fost publicată HG nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În această hotărâre, atunci când se face referire la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sintagma utilizată este «începând cu data de 1 ianuarie 2019». De asemenea, amintim faptul că au existat o serie de situații când o anumită valoare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a aplicat pentru o perioadă mai mare de un an calendaristic”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro, Daniela Moroșanu, secretar general adjunct la Ministerul Muncii.
Evident, asta înseamnă că păstrarea cuantumului salariului minim pe țară va însemna automat și păstrarea cuantumului salariului minim diferențiat pentru studii superioare. Primul are un cuantum de 2.080 de lei, iar al doilea are un cuantum de 2.350 de lei în anul curent. Ambele au fost stabilite în prima zi a anului 2019.
Guvernul actual deja a stabilit ca salariul minim diferențiat din domeniul construcțiilor să fie păstrat în 2020 la 3.000 de lei.
Incertitudinea privind salariile minime valabile în anul 2020 vine în contextul în care Guvernul Dăncilă a fost demis recent prin moțiune de cenzură. Asta înseamnă că acesta va fi înlocuit curând cu un nou Executiv, ale cărui planuri pentru salariile minime sunt necunoscute momentan.
Notă: În altă ordine de idei, există unele declarații ale ministrului muncii din care rezultă că ar urma să apară curând în dezbatere un proiect de hotărâre a Guvernului privind majorarea salariului minim net cu 100 de lei, scrie Digi24, care citează Agerpres. Totuși, pentru a se aplica, o asemenea măsură trebuie adoptată de Executiv și publicată în Monitorul Oficial. Guvernul actual se poate ocupa numai de actele necesare pentru administrarea treburilor publice, astfel că decizia finală va reveni noului Guvern.
Dacă ne uităm la statisticile Ministerului Muncii pentru perioada 1990 - 2019, observăm că au fost, într-adevăr, mai multe situații în care începutul anului calendaristic n-a adus nicio majorare a salariului minim brut pe țară. Astfel, în această perioadă, au fost 15 ani în care salariul minim n-a fost majorat în prima lună din an și au fost 15 ani în care acesta s-a majorat în prima lună.
Însă trebuie precizat că, în mulți ani, chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în ianuarie, cuantumul salariului minim s-a majorat ulterior în timpul anului. Asta spre final de iarnă și în primăvară mai ales, dar uneori și în vară sau chiar pe final de an.
Salariul minim brut pe țară și orice salarii minime diferențiate sunt stabilite de Guvern.
Comentarii articol (0)