Prin Hotărârea CGPMB nr. 562/2019, a cărei formă finală adoptată cu o largă majoritate în octombrie o puteți vedea aici se demarează practic un recensământ de doi ani, desfășurat de ASPA, prin care proprietarii/deținătorii legali ai animalelor din București vor trebui să le declarare la Autoritate, într-o bază de date specială. Stăpânii animalelor care nu vor "înregistra" animalele vor fi sancționați cu amenzi între 500 și 1.000 de lei. Momentan, așteptăm ca hotărârea să fie publicată în Monitorul Oficial al Municipiului București pentru a fi oficializată.
Ce date se vor regăsi în baza aceasta? Numele proprietarului/deținătorului și datele sale din buletin, domiciliul/sediul, numărul de telefon, ce și câte animale deține, datele lor de identificare, dacă au fost sterilizate, microcipate etc., locul de deținere a acestora, precum și semnătura proprietarului/deținătorului. Baza de date va trebui să conțină însă informații actualizate.
Prin hotărâre se aduc astfel obligații specifice pentru cei care dețin animale: să anunțe când le dau altcuiva (definitiv), când acestea decedează, când fac pui ș.a.m.d.. Desigur, fiecare persoană care adoptă un animal va trebui să se ducă să-l înscrie la registru.
Cei care vor refuza să o facă ori care nu vor transmite date actualizate, atunci când e cazul (în 15 zile de la înstrăinare, deces etc.) vor risca amenzi de câteva sute până la 1.000 de lei, amenda maximă. Cine va da aceste amenzi și cine va supraveghea recensământul animalelor în Capitală? Poliția Locală.
Care a fost scopul acestei reglementări? Potrivit motivelor enunțate de inițiator, o astfel de bază de date este absolut necesară în primul rând dacă vrem să stopăm abandonul acestor animale, responsabilizarea celor care adoptă un animal fiind absolut necesară. De asemenea, un obiectiv este și acela al controlului reproducției animalelor de rasă comună.
Hotărârea care cuprinde recensământul animalelor cu proprietar va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea ei. Între timp, mai multe informații privind aceste acțiuni vor veni din direcția ASPA.
Atenție! Pe tot parcursul proiectului se face referire la animalele cu proprietar/deținător legal. Practic, nu se face nicio distincție între specii.
Comentarii articol (21)