Concret, este vorba de un set de verificări-standard pe care le recomandă specialiștii la finalul oricărui an, însă, în funcție de modificările legislative, pot apărea și unele schimbări de la an la an.
Conform celor de la EY România, inventarierea de final de an trebuie avută în vedere de către businessuri (recent, și noi am amintit despre această obligație anuală). Mai precis, obligațiile de ajustare a TVA-ului cu privire la bunurile lipsă din inventar. Nici necesitatea ajustării TVA-ului în legătură cu pierderile tehnologice, perisabilitățile și alte consumuri proprii nu trebuie uitată.
Referitor la deduceri, specialiștii indică următoarele:
- exercitarea dreptului de deducere a TVA-ului și verificarea obligației de ajustare anuală a TVA-ului dedus pentru bunurile de capital;
- finalizarea calculului de pro-rată pentru anul curent și ajustările la TVA-ul dedus (plus depunerea la Fisc a notificării privind calculul final al pro-ratei, solicitarea pro-ratei speciale);
- pentru achizițiile de bunuri și servicii, trebuie avută în vedere deducerea suplimentară a TVA-ului pentru tranzacțiile cu contribuabili inactivi, radiați și cu cod invalid de TVA, precum și verificarea implicării furnizorilor în potențiale fraude de TVA și efectuarea ajustării sumelor de TVA deduse anterior;
- verificarea încadrării în prețul pieței pentru tranzacțiile între părți afiliate care au drept limitat de deducere.
Firmele ar mai trebui să țină cont și de termenul de prescripție pentru TVA-ul de rambursat, dar și de fișa sintetică pe plătitor, de la Fisc, pentru analizarea obligațiilor restante de TVA la finalul anului curent. De asemenea, mai trebuie făcută verificarea și raportarea depășirii plafonului referitor la bunurile sau serviciile date gratuit în cadrul sponsorizărilor.
În ceea ce privește achizițiile de bunuri și servicii, cei de la EY spun că trebuie verificată existența și relevanța documentelor justificative pentru achizițiile din ultimii cinci ani.
Pe partea de livrări de bunuri și prestări de servicii, este important ca firmele să facă aceste verificări:
- obligativitatea colectării TVA-ului pentru livrările continue de bunuri/prestările continue de servicii;
- verificarea documentelor justificative aferente scutirii de TVA pentru livrări intracomunitare și exporturi;
- ajustarea TVA-ului aferent creanțelor neîncasate din cauza falimentului și procedurilor de reorganizare ale clienților;
- verificarea și raportarea depășirii plafonului referitor la bunurile date gratuit în cadrul acțiunilor de protocol;
- verificarea aplicării cotei de TVA corespunzătoare serviciilor de restaurant și catering, față de livrările de alimente.
Plafoanele fiscale importante de urmărit
În afară de chestiunile de mai sus, orice firmă ar trebui să acorde atenție și plafoanelor fiscale majore, care determină obligațiile ce trebuie îndeplinite în raport cu autoritățile.
Astfel, avem plafonul în funcție de care o firmă este încadrată la regimul de impozitare micro, care rămâne de un milion de euro. Cursul de schimb folosit în acest caz este cel valabil la închiderea exercițiului financiar 2019.
Apoi avem plafonul pentru scutirea de TVA, care este de 88.500 de euro. Acesta este stabilit prin raportare la cursul de schimb de la data aderării României la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că echivalentul în lei al plafonului este de 300.000 de lei.
Totodată, mai avem plafonul pentru TVA la încasare, ce este aplicat de cei înregistrați în scopuri de TVA și a căror cifră de afaceri în anul calendaristic 2019 nu depășește plafonul de 2.250.000 de lei, dar și plafonul pentru plata trimestrială a TVA.
Perioada fiscală obișnuită e luna calendaristică. Dar cei care în cursul anului 2019 realizează o cifră de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, care n-au depășit plafonul de 100.000 de euro, aplică trimestrul ca perioadă fiscală. Echivalentul în lei al plafonului se determină în baza cursului de schimb de la data de 31 decembrie a anului 2019.
Chiar dacă pentru majoritatea plafoanelor trebuie așteptat finalul de an, companiile pot verifica stadiul lor actual, pentru a estima dacă și ce plafoane se vor atinge până la finele anului 2019.
Comentarii articol (0)