Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective pentru perioada 2019-2024 a fost aprobată miercuri de Guvern și a apărut joi în Monitorul Oficial nr. 921, ocazie cu care a intrat în vigoare.
Necesitatea ordonanței vine în contextul în care, măsuri similare au fost dispuse în baza OUG nr. 36/2013, care a ieșit din vigoare la finele lui 2018, lăsând astfel descoperite, de la începutul acestui an, persoanele concediate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul societăților pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive: Societatea Națională Închideri de Mine Valea Jiului și Societatea Complexul Energetic Hunedoara. O propunere legislativă cu obiect similar fusese recent înregistrată la Parlament, menită să acopere aceeași necesitate de reglementare.
De măsurile cuprinse acum în ordonanță ar urma să beneficieze, în principal, cei angajați de cel puțin trei ani în companiilor de stat respective.
Concret, venitul lunar de completare ce va fi acordat în baza acestei ordonanțe e egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult de salariul mediu net pe economie în luna ianuarie a anului când se face concedierea, și nivelul indemnizației de șomaj. Acordarea sa va începe după ce se termină perioada de acordare a ajutorului de șomaj.
Venitul de completare (care se va impozita ca șomajul) se va acorda lunar pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de vechimea în muncă, de la 12 luni, pentru persoanele cu o vechime de muncă între trei și zece ani, până la 24 de luni, pentru cei cu peste 22 de ani vechime. Mai exact:
- 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între trei ani şi până la zece ani;
- 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între zece ani şi până la 15 ani;
- 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani;
- 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani.
Acesta va fi acordat, diminuat cu 50%, chiar și după ce beneficiarii se angajează din nou, în anumite situații. Dacă beneficiarul decedează însă, venitul lunar de completare nu va fi acordat moștenitorilor acestuia.
Comentarii articol (0)