„Da, ar trebui introdus, dar ar trebui lăsată o marjă de timp rezonabilă pentru ca jucătorii să poată să-și adapteze sistemele și așa mai departe. Tocmai marii contribuabili o să aibă mari probleme într-o adaptare peste noapte a sistemelor. (...) Odată ce Fiscul este gata, cred că trebuie lăsate câteva luni bune pentru ca și contribuabilii să se poată adapta”, a subliniat miercuri Vlad Boeriu, partener la Deloitte, la o conferință de presă.
Concret, specialistul a spus că ar fi necesare cel puțin șase luni pentru ca marile firme să se adapteze, într-un mod adecvat, la introducerea SAF-T. Chiar dacă vorbim de o implementare în sistem-pilot, aceste companii vor avea nevoie de timp și resurse pentru a se conforma la standardele SAF-T.
La începutul lunii curente, președintele Fiscului, Mirela Călugăreanu, anunța că urmează să fie lansată achiziția sistemului pentru SAF-T, însă nici până acum n-a venit o informare oficială în acest sens. În acest context, specialiștii Deloitte au spus că licitația ar urma să fie lansată mai degrabă în noiembrie 2019. „Luna viitoare am înțeles că s-ar putea să se lanseze licitația pentru SAF-T”, a declarat Dan Bădin, partener la Deloitte.
Conform specialiștilor, SAF-T nu doar că va ajuta companiile, ci acesta va ajuta și Fiscul la identificarea mai rapidă și mai precisă a riscurilor de evaziune.
„SAF-T, din punctul meu de vedere, este clar o măsură bună, care e benefică din două perspective. Una e că poate duce la reducerea evaziunii. Doi: ajută clar într-o comunicare mult mai corectă între contribuabil și Fisc. Odată implementată, reduce povara administrativă la nivelul contribuabililor, iar din punctul de vedere al Fiscului se pot face analize de risc mult mai corecte, mult mai țintite către zonele cu risc adevărat”, a mai spus Vlad Boeriu.
SAF-T este una dintre prioritățile șefei actuale a Fiscului, însă sistemul va fi implementat inițial doar pentru marii contribuabili. Ulterior, SAF-T va fi disponibil și pentru contribuabilii mijlocii și cei mici.
SAF-T reprezintă un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la Fisc sau la auditori externi. Mai multe informații despre SAF-T pot fi găsite pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.