Conform declarațiilor publice din ultima vreme, Guvernul de tranziție care va lua locul cabinetului Dăncilă va avea de făcut atât o rectificare bugetară pentru anul 2019, cât și bugetul pentru anul 2020. Asta înseamnă că, în funcție de deficitele găsite, ar putea să apară modificări ce țin de zona fiscalității în perioada decembrie - ianuarie.
„În mod cert, din cauza atât a schimbărilor politice, cât și a constrângerilor bugetare, ne așteptăm să vedem modificări în zona fiscală. Bineînțeles că alegerile, cele trei rânduri de alegeri care urmează, probabil vor constitui un inhibitor și probabil că multe dintre ele vor fi amânate până după alegerile parlamentare, oricând vor fi acestea. Dar asta nu înseamnă că nu vom mai vedea nimic între timp. Și, evident, atunci când va exista o construcție de buget, în funcție de deficitele estimate, s-ar putea să mai vedem modificări. Deci, zona aceasta este o zonă destul de necunoscută la momentul acesta. Întotdeauna sperăm la o perioadă mai pașnică, însă, în practică, fiscalitatea nu a reușit să intre într-o zonă previzibilă. Din păcate, nici acum nu avem foarte multă previzibilitate, dar, în același timp, ne așteptăm la puțin calm, cel puțin până la alegerile parlamentare și formarea unei noi majorități parlamentare”, a explicat Dan Bădin, partener la Deloitte România, la o conferință de presă de miercuri.
Însă aprecierea de mai sus are în vedere numai schimbările dorite pe plan intern. Referitor la voința de pe planul european, specialistul subliniază că România trebuie să transpună pe final de an două directive europene majore. Una face referire la modificări ale regimului de TVA, iar alta face referire la combaterea optimizărilor fiscale agresive prin care se evită plata taxelor și impozitelor.
Dincolo de aceste două aspecte, mai avem în Parlament un pachet de legi cu sute de modificări fiscale. Acestea au trecut recent de Senat și urmează să fie votate de Camera Deputaților. Majoritatea lor sunt propuneri venite din partea mediului de afaceri sau agreate de mediul de afaceri, așa că sunt privite cu ochi buni în spațiul public. Însă, momentan, ele ar putea trece în plan secund până vom avea un nou Guvern.
„La momentul ăsta nu știm cât de blocate sunt, dar, oricum, nu sunt prioritare pe agendă și, bineînțeles, sperăm că, odată ce se mai clarifică lucrurile cu Guvernul, vor redeveni prioritare”, a zis despre ele partenerul Deloitte.
Guvernul Dăncilă a fost demis recent prin moțiune de cenzură adoptată de Parlament. Astfel, acesta rămâne în funcție doar până la învestirea unui nou cabinet. Premierul desemnat Ludovic Orban, plus lista sa de miniștri și programul de guvernare, urmează să primească luni votul parlamentarilor.
În afară de alegerile prezidențiale din această lună, anul viitor vom avea atât alegeri parlamentare, cât și alegeri locale.