În esență, toate firmele cu activitate care poate fi oprită temporar de ANPC sunt obligate să afișeze la loc vizibil pentru clienți, pe ușa de acces în locație, o plachetă specială pe care scrie că au fost sancționați de ANPC cu închiderea temporară a activității.
Ordinul ANPC nr. 760/2019, care conține această obligație, a apărut recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare astăzi.
"Operatorii economici împotriva cărora au fost încheiate documente de control pentru încălcarea drepturilor consumatorilor cu privire la viața și sănătatea și securitatea acestora și prin care au fost dispuse măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor, fabricaţiei, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, sunt obligați ca, pe ușa de acces la intrarea în locația unde își desfășoară activitatea sau la punctul de lucru, să afișeze placheta prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin (imaginea de mai jos - n.red.)", scrie în ordin.
Plăcuța trebuie afișată pe ușă până când organele ANPC constată remedierea deficiențelor.
Obligația din ordin nu a venit cu sancțiune expresă pentru cei care nu afișeză plăcuța, însă ordinul se întemeiază pe obligația generală de informare din OG nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.
"Consumatorii au dreptul de a fi informați, în mod complet, corect și precis, asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor oferite de către operatorii economici, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională, în conformitate cu interesele lor, între produsele și serviciile oferite și să fie în măsură să le utilizeze, potrivit destinației acestora, în deplină securitate", prevede ordonanța. Nerespectarea acestei prevederi e sancționabilă cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei.
Din motive ce țin de protecția consumatorului, potrivit aceleiași ordonanțe, activitatea de prestare de servicii, importul, fabricația, comercializarea produselor sau utilizarea acestora la prestarea serviciilor poate fi oprită temporar de inspectorii ANPC dacă:
- produsele nu sunt testate și/sau certificate conform normelor legale;
- produsele nu îndeplinesc caracteristicile prescrise sau declarate, fără ca acestea să fie periculoase;
- produsele nu prezintă elementele de identificare și de caracterizare, precum și documentele de însoțire;
- se prestează servicii care pot pune în pericol viața, sănătatea, securitatea sau interesele economice ale consumatorilor.
În același timp, la ANPC a mai fost pus recent în dezbatere un alt proiect de ordin cu obligații pentru cei care comercializează pește. Ce vrea Autoritatea, în acest caz: afișarea, la locul de comercializare, a perioadei de timp scurse de la capturare. Concret, ar trebui să vedem că peștele are sub două zile de la captură, între două-trei zile, între trei-patru zile, între patru-cinci sau peste cinci zile de la captură. Până acum, proiectul nu a apărut în Monitorul Oficial.