Mai puține avize de cerut când îți faci casă
Una din modificările importante aduse de Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții este eliminarea necesității unor avize pentru cei care ridică locuințe unifamiliale. Nu mai e necesară obținerea avizelor privind protecția sănătății populației, de mediu sau de avizul Comisiei Tehnice de Circulație (dacă nu se construiesc pe străzi de categoria II/III și dacă nu sunt situate în apropierea unor intersecții cu sens giratoriu). Avizele au dispărut și de la ridicarea anexelor gospodărești, a unor împrejmuiri, consolidări sau pentru anumite dezmembrări - regăsiți detaliile acestor modificări în acest material.
Lucrările de construcție și branșamentele, acoperite de aceeași autorizație
Aceeași lege mai stabilește și că autorizația de construire se va emite, de acum, pentru realizarea tuturor lucrărilor, inclusiv pentru racordarea și branșamentul la utilitățile publice, respectiv la rețelele de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefon, televiziune prin cablu etc.
Ai grijă ce faci cu gunoaiele de la construire
Deșeurile de construcție lăsate la întâmplare pot aduce acum amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, de trei ori mai mari ca înainte. Astfel de deșeuri trebuie lăsate la colectori autorizați, nu aruncate în drum, în natură sau în pubelele și ghenele pentru deșeuri municipale.
Lucrările de la bloc
Mai puține hârtii de dus pentru închiderea balcoanelor sau lucrările de compartimentare internă: vorbim de o prevedere specifică, nouă, care stabilește că pentru astfel de lucrări trebuie duse doar memoriul de arhitectură, releveul, fațadă, propunerea de compartimentare/desființare sau de închidere a balconului, avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcțiune.
Comentarii articol (1)