Consiliul UE a adoptat vineri o directivă care modernizează legislația UE cu privire la protecția consumatorilor și facilitează punerea în aplicare a drepturilor consumatorilor, iar una dintre direcțiile stabilite le va impune comercianților măsuri mai stricte privind afișarea reducerilor de preț. De la oficializare, directiva va trebui transpusă în legislația internă de statele membre, printre care și de țara noastră, în cel mult doi ani.
Concret, s-a decis completarea Directivei 98/6/CE privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor astfel încât comercianții să fie obligați să arate evoluția prețurilor atunci când fac reduceri. Mai exact, obligația va fi de a arăta prețul anterior, cel mai mic, practicat pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii afișate. Perioada va putea fi mai scurtă dacă e vorba de produse prezente pe piață de mai puțin de 30 de zile, iar în cazul reducerilor care cresc treptat, prețul anterior obligatoriu de afișat va fi considerat prețul de dinaintea aplicării primei reduceri.
"(1) Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.
(2) Prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.
(3) Statele membre pot prevedea norme diferite pentru bunurile susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.
(4) Dacă produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, statele membre pot prevedea, de asemenea, o perioadă de timp mai scurtă decât cea menționată la alineatul (2).
(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, statele membre pot prevedea ca prețul anterior să fie considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț", este textul adoptat și care va trebui transpus și de țara noastră în legislație. Directiva care primește modificări e transpusă momentan la noi în țară prin Hotărârea Guvernului nr. 947/2000, însă cadrul legal la care ne raportăm când vorbim de prețuri și reduceri este, în principal, Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.
În mai anul trecut, în urma unei anchete în sectorul comerțului online, Consiliul Concurenței propunea aproximativ aceeași idee: obligarea comercianților să afișeze istoricul prețurilor din ultimele 30 de zile. Consiliul observase că prețul tăiat afișat de comercianții online e mai mare decât prevede legea că ar trebui în cazul a circa 80% din produsele monitorizate. Mai mult, cu ocazia Black Friday, la 29% dintre produsele monitorizate de inspectorii de concurență s-a constatat că prețul tăiat a fost mai mare chiar decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile.
OG nr. 90/2000 nu stabilește nici ea o regulă care să-i forțeze pe comercianți să arate cum s-a modificat prețul de referință (adică prețul la care se aplică reducere și care apare tăiat).
Atenție! Prevederile unei directive precum cea despre care vorbim în articol trebuie transpuse de țara noastră în legislația internă în perioada pusă la dispoziție în cuprinsul acesteia. Obligația privind notificarea reducerii va deveni efectivă pentru comercianții de la noi, inclusiv în privința unor eventuale sancțiuni pe care le va putea stabili legiuitorul nostru, după ce este transpusă.
Comentarii articol (0)