Calitatea vieții a scăzut în România. Care sunt cauzele
A scăzut calitatea vieții în țară, asta arată un studiu recent. Cauzele sunt cunoscute: nu am investit în sistemul de sănătate și nu am reformat sistemul de educație. În continuare există sate din țară unde copiii merg pe jos kilometri întregi și ajung la o școală unde nu au toaletă.
România ocupă locul 45 în ceea ce privește calitatea vieții cetățenilor săi, din 149 de state analizate. Țara noastră a coborât un loc comparativ cu topul de anul trecut, în ciuda creșterii economice, printre cele mai mari din Europa, a creșterii puterii de cumpărare și a scăderii șomajului la un minim istoric.
Piaţa muncii din România are nevoie de peste un milion de angajaţi
România a pierdut în ultimii doi ani peste 20 de miliarde de lei pentru că este incapabilă să îi școlească pe elevi pentru o viitoare slujbă. De pe băncile școlii ies pe bandă rulantă manageri, funcționari publici ori specialiști în drept. Economia, însă are nevoie de peste un milion de oameni care să lucreze în construcții, dar și în alte domenii.
Indicele de necorelare a calificărilor cu nevoile pe piața muncii a ajuns vara la valoarea record de 22,7 procente. Asta după ce, în ultimii cinci ani, a înregistrat o creştere continuă.
Absolvenţii cu diplomă ai învăţământului superior au provenit cu preponderenţă din facultăţile cu profil afaceri, administraţie şi drept. În acelasi timp, în construcții, în turism și în industrie ar fi nevoie de peste un milion de angajați noi - în total - care sunt însă imposibil de găsit pentru a susține proiectele de dezvoltare avute în mod curent de investitori pe agendă.
BNR: Datoria externă a României a crescut cu 8,4 miliarde euro în primele nouă luni ale anului
În perioada ianuarie - septembrie 2019, datoria externă totală a României a crescut cu 8,398 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale Române (BNR).
Astfel, datoria externă pe termen lung a României a însumat 73,831 miliarde de euro la 30 septembrie 2019 (68,2 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,1 la sută față de 31 decembrie 2018.
Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat, la 30 septembrie anul curent, nivelul de 34,408 miliarde euro (31,8 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 9% față de 31 decembrie 2018.
Comentarii articol (3)