Leul se depreciază ajungând la o cotă istorică față de euro
Leul pierde teren în fața monedei unice europene și atinge un minim record joi. Banca Națională a României a publicat un curs de 4,7669 lei pentru un euro, care depășeste astfel maximul istoric, înregistrat în luna ianuarie a acestui an.
Dacă ne uităm în aceeași zi a anului trecut, vedem că atunci euro era 4 lei și 65 de bani. Asta înseamnă o creștere de peste 11 bani pentru un euro, iar la cum arată evoluția și estimările analiștilor, creșterea nu se va opri aici. Sunt estimări că anul viitor euro va depăsi 4 lei și 82 de bani.
BNR: Există o presiune pe curs care vine din cifrele de deficit comercial publicate recent
Există o presiune pe curs care vine din deficitul comercial, datele publicate recent arătând un deficit în creştere pe luna trecută, iar la aceasta se adaugă cu siguranţă şi importurile aferente Black Friday şi situaţia deficitului bugetar, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.
"Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa", a spus Dan Suciu pentru Agerpres.
Florin Cîțu: Rectificarea bugetară, până pe 30 noiembrie. Deficitul va fi de 4%
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi seară la Digi24 că bugetul pe anul 2020 va fi prezentat Parlamentului înainte de 20 decembrie, iar rectificarea bugetară va fi adoptată de către guvern până la finalul lunii noiembrie.
„Încerc să-l aduc înainte de 20 decembrie, deci în acea perioadă să venim cu el în Parlament ca să-l putem dezbate și să fie aprobat. Rectificarea în jur de 26-27 noiembrie, deci până pe 30 noiembrie”, a spus Florin Cîțu.
El a confirmat că rectificarea bugetară va fi făcută cu un deficit de 4%: „De aceea am vrut să fiu foarte onest, să spun tuturor și piețelor internaționale, toată lumea trebuie să știe: asta este situația la acest moment. Într-o săptămâna jumătate voi avea mai multe soluții”.
Comentarii articol (1)