Mugur Isărescu, despre „marea provocare” a deficitului bugetar
România are cel mai mare deficit bugetar dintre țările Europei Centrale și de Est, membre ale Uniunii Europene, anunţă guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu avertizează că dacă acest dezechilibru nu e tratat corespunzător, pot avea loc şocuri de ordin economic.
„Menținerea sub control a dezechilibrelor interne și externe e singura modalitate prin care economiile vor face față cu succes unor șocuri nefavorabile. România are cel mai mare nivel al deficitului bugetar și dezechilibrul extern cel mai mare. Marea provocare este să corectăm problema în mod înțelept”, a spus Mugur Isărescu.
Aproximativ 20% din acţiunile CEC Bank vor fi listate pe bursă într-un termen de circa un an, argumentul fiind unul foarte simplu: transparenţă şi guvernanţă corporativă, a anunţat, joi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi24. El spune însă că a întâmpinat o anumită rezistență față de această idee din partea „mediilor socialiste”.
„Hidroelectrica - este avansat proiectul de listare la bursă şi sper să se facă în acest an, este în programul de guvernare al PNL. La fel şi CEC. Argumentul este foarte simplu: transparenţă şi guvernanţă corporativă. Avem nevoie nu numai de bani la buget, dar atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent, este mult greu să furi bani, sunt criterii de performanţă, intri în competiţie cu alte instituţii similare, deci avem numai de câştigat. Aşa au fost construite companiile puternice în lumea asta, companii listate la bursă. Toate companiile care ne plac nouă si cu care ne mândrim sunt listate la bursă, pentru că transparenţa, predictibilitatea ajută şi mulţi dintre cei care se uită poate puţin ciudat şi spun să nu facem acest lucru sunt sigur că au cumpărat o acţiune poate la Facebook, Apple sau alte companii”, a explicat Cîţu, la Digi24.
Sumă record pentru plata în avans a subvenţiilor pentru fermieri - 1,37 miliarde de euro
Ministerul Agriculturii va efectua plata în avans a subvenţiilor pentru fermieri cu o "sumă record" de 1,37 miliarde de euro, cea mai mare care se acordă în avans pentru plata subvenţiilor din 2009 până-n prezent, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
"Ministrul Agriculturii a făcut o informare în şedinţa de guvern de astăzi cu privire la plata în avans a subvenţiilor pentru fermieri cu o sumă record de 1,37 miliarde de euro. Este cea mai mare sumă care se acordă în avans pentru plata subvenţiilor din 2009 până-n prezent, de când avem această facilitate, o sumă extrem de importantă pentru derularea activităţilor în agricultură. Aşadar, 1,37 miliarde de euro plăţi în avans, bani care, de altfel, sunt şi ei cuprinşi în execuţia bugetară pentru anul în curs, urmând a fi decontaţi la Comisia Europeană la începutul anului viitor", a declarat Ionel Dancă, joi, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de guvern.
Comentarii articol (0)