Pe lângă alte măsuri, Proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială, ce a fost respins definitiv marți de către deputați, stabilea că cei ce au rămas fără un loc de muncă în cursul lui 2020 ar fi putut beneficia de șomaj mai mult timp decât de obicei. Pentru că a fost respins la votul Forului decizional (Camera Deputaților, în acest caz), parcursul legislativ al proiectului s-a încheiat.
Mai exact, cei ce ar fi fost concediați din motive ce nu țineau de ei (falimentul firmei, concedieri colective etc.) până în ultima zi a lui 2020 ar fi trebuit să primească trei indemnizații de șomaj în plus față de cât au dreptul legal. De exemplu, dacă o persoană era concediată în 2020 și ar fi avut dreptul la șase luni de șomaj, ar fi trebuit să primească, dacă proiectul ar fi ajuns să se aplice, șase indemnizații plus trei suplimentare - în total, nouă indemnizații de șomaj.
Măsura era gândită pentru protecția celor ce, din motive independente de ei, rămâneau fără un loc de muncă, în condițiile în care, la nivel european, economiile au fost puse în dificultate de pandemia de coronavirus, iar cei mai mulți angajatori, în astfel de condiții, au fost nevoiți să reducă sau chiar să întrerupă activitatea. O măsură similară s-a aplicat și în perioada crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000, aplicarea ei încheindu-se în decembrie 2009.
Potrivit Legii nr. 76/2002, actul normativ ce stabilește cadrul legal pentru șomaj, indemnizația se acordă în funcție de stagiul de cotizare al solicitantului. Astfel, indemnizația se acordă:
- timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an;
- timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani;
- timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.
Totodată, după cum stabilește legislația în vigoare, sunt considerați șomeri și absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire. Aceștia pot obține indemnizația de șomaj chiar dacă nu au un stagiu de cotizare minim.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se vor aplica. Odată cu respingerea la Camera Deputaților, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (1)