Mai exact, după cum reiese dintr-un comunicat publicat recent pe website-ul Ministerului Muncii, numărul total al dosarelor de pensii nesoluționate s-a redus de la 42.127, valoare înregistrată la mijlocul lunii noiembrie, la 22.937, adică numărul lor s-a redus cu aproape jumătate.
Pe de altă parte, și numărul dosarelor de pensii cu termene de recalculare mult depășite s-a redus, în doar două săptămâni, de la 14.452 la 8.767. Ministrul muncii amintește și de situația deosebită întâlnită în județul Alba, unde se găsesc aproximativ 43% din numărul dosarelor de pensie întârziate întâlnite la nivel național și de cea din Capitală, în București fiind înregistrate aproximativ 20% dintre dosarele ce au întârzieri.
"Lucrurile merg într-o direcție bună, dar suntem departe de ceea ce eu îmi doresc să se întâmple. Revin la dumneavoastră în două săptămâni, după ce voi ține în continuare în atenție modul în care se recuperează restanțele. Dorința mea este să se ajungă exclusiv la situații excepționale, pe care sunt dispusă să le discut cu casele locale de pensii, ca să înțelegem cauzele.
Mesajul meu este clar: nu încetinim ritmul, nu ne oprim, trebuie să ajungem la o reducere aproape de zero și care să ne aducă în situația de a clarifica exclusiv cazurile excepționale. Eu cred că până la sfârșitul anului vom avea o situație clară asupra acestor situații care necesită o documentare suplimentară. Le anticipez a fi legate de anumite perioade de activitate în străinătate a persoanelor", subliniază ministrul muncii.
Totodată, pentru a putea fi preluate toate sesizările pensionarilor, Violeta Alexandru anunță că, începând de săptămâna viitoare, va solicita directorilor caselor de pensii să-și publice numerele de telefon pe website-urile instituțiilor.
Potrivit legislației privind sistemul public de pensii, cererile de pensionare ar trebui soluționate în cel mult 45 de zile de la înregistrarea lor, dar, în realitate, acest termen e de multe ori depășit, uneori chiar și cu până la o jumătate de an.
Comentarii articol (2)