Începând cu veniturile lunii ianuarie a acestui an, pentru salariații part time se plătesc la stat taxe în mod proporțional cu veniturile obținute, conform Legii 263/2019.
Până acum, pentru acești salariați trebuia plătit la stat CAS și CASS ca pentru salariul minim brut pe țară, deși aceștia obțineau venituri sub acel nivel. Cu alte cuvinte, CAS și CASS plătite la stat erau identice pentru o persoană plătită cu 1.040 de lei pe lună (contract part time) și pentru o persoană plătită cu 2.080 de lei pe lună (contract full time).
Totuși, eliminarea plății majorate a CAS și CASS se aplică abia începând cu veniturile lunii ianuarie 2020. Asta înseamnă că angajatorii mai aplică sistemul actual inclusiv în luna ianuarie, pentru veniturile aferente lunii decembrie. Abia din februarie se revine efectiv la plata CAS și CASS, pentru salariații part time, proporțional cu veniturile obținute.
Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații part time a fost introdusă începând cu veniturile aferente lunii august 2017 și aceasta se va mai aplica până la veniturile aferente lunii decembrie 2019. Asta înseamnă că ultima plată majorată a contribuțiilor se va face efectiv în ianuarie 2020 pentru veniturile din decembrie 2019.
Autoritățile au introdus această măsură pentru a descuraja munca la gri, adică angajatorii care încheiau contracte de muncă cu normă parțială pentru o normă (reală) întreagă, pentru a plăti statului taxe mai mici.
„Măsura are ca scop descurajarea angajatorilor, care, în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă. Astfel, angajatorul datorează contribuții sociale utilizând o baza de calcul diminuată față de cea reală”, explicau autoritățile în 2017.
CAS are, în 2020, o cotă de 25%, iar CASS are o cotă de 10%, iar ambele sunt datorate de salariat. În afară de acestea două, salariatul mai datorează impozit pe venit (10%) și angajatorul mai datorează contribuția pentru muncă (2,25%). Partea de taxe a salariatului este plătită efectiv la stat de angajator.
Achitarea CAS pentru salariați permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces.
Achitarea CASS înseamnă, pentru salariați, accesul la pachetul de bază de servicii medicale publice (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.).
În fine, salariul minim pe țară are, în 2020, un cuantum de 2.230 de lei, după ce anul precedent a fost 2.080 de lei. Pe lângă această valoare de bază, mai funcționează simultan încă două salarii minime: salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare (2.350 de lei) și salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei). Cele trei salarii minime ce trebuie respectate de angajatori și calculatoare pentru ele se regăsesc în acest material.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.