__________
ACTUALIZARE (31.10.2021): Proiectul a fost respins de ambele Camere la reexaminare, astfel că nu se poate aplica.
__________
Astfel, prin adoptarea proiectului de lege, cadrele didactice din România ar putea aplica sancțiuni fără să mai aștepte evaluarea comisiilor, iar orice fapt sesizat in scris de un profesor va fi obligatoriu real până la proba contrarie.
Proiectul de lege inițiat de senatorul social-democrat Șerban Nicolae a trecut de Camera Deputaților și se află acum la Senat, pentru votul decisiv. Avocatnet a urmărit acest subiect și puteți găsi mai multe informații despre noile prevederi propuse aici.
Procedura actuală de sancționare a unui elev
Conform Statutului elevului, procesul de aplicare a sancțiunilor privind abaterile disciplinare presupune parcurgerea mai multor etape. Sancțiunea se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților, tutorilor sau susținătorilor legali. Aceasta se aplică din momentul comunicării sau ulterior, după caz. Pentru ca elevii să fe sancționați, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unității de învățământ sau în cadrul activităților extrașcolare.
Iată ce sancțiuni pot fi aplicate elevilor cu abateri disciplinare.
Observația individuală
Sancțiunea constă în atenționarea elevului cu privire la încălcarea regulamentelor în vigoare. Aceasta trebuie însoțită de consilierea elevului, care să urmărească remedierea comportamentului.
Procedură: Sancțiunea se aplică de către diriginte, învățător sau directorul unității de învățământ.
Mustrarea scrisă
După cum îi spune și numele, această sancțiune constă în atenționarea elevului, în scris, de către profesor, învățător sau diriginte, cu menționarea faptelor care au determinat sancțiunea.
Procedură:
- Sancțiunea este propusă consiliului clasei de către profesorul la ora căruia s-au petrecut faptele și se consemnează într-un proces verbal;
- Se întocmește un raport care se înaintează consiliului profesoral la final de semestru;
- Documetul se înmânează elevului sau reprezentantului legal, personal sau prin poștă cu confirmare de primire;
- Sanctiunea se înregistrează în catalogul clasei și poate fi însoțită de scăderea notei la purtare sau de diminuarea calificativului (în cazul învățământului primar).
Retragerea temporară sau definitivă a bursei
Procedură:
- Se aplică doar de către director, la propunerea consiliului clasei, aprobată prin hotărârea consiliului profesoral;
- Este însoțită de scăderea notei la purtare după aprobarea consiliului profesoral.
Mutarea disciplinară la o clasă paralelă
Procedură:
- Se întocmește un document care se înmânează elevului, părintelui sau tutorelui legal;
- Sancțiunea se consemnează în catalogul clasei și în registrul matricol;
- Sancțiunea, însoțită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
Preavizul de exmatriculare însoțit de scăderea notei la purtare
Această sancțiune se aplică elevilor care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină, cumulate pe un an școlar.
Procedură:
- se consemnează în registrul de evidență a elevilor și în catalogul clasei și se menționează în raportul consiliului clasei la sfârșit de semestru sau de an școlar;
- se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
Exmatricularea
Aceasta sancțiune constă în eliminarea elevului din unitatea de învățământ preuniversitar în care acesta a fost înscris, până la sfârșitul anului școlar.
Exmatricularea poate fi de mai multe tipuri:
- exmatriculare cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu;
- exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ;
- exmatriculare din toate unitățile de învățământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.
Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu se aplică pentru abateri grave, dar și pentru un număr de cel puțin 40 de absențe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor la o singură disciplină, cumulate pe un an școlar.
În cazul absențelor nemotivate, sancțiunea exmatriculării se poate aplica numai dacă, anterior, a fost aplicată sancțiunea preavizului de exmatriculare.
Procedură:
- Sancțiunea se consemnează în registrul de procese verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidență a elevilor și în registrul matricol;
- Sancțiunea se comunică de către directorul unității de învățământ, în scris, elevului și, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susținătorului legal;
- Sancțiunea, însoțită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ se aplică pentru abateri deosebit de grave evaluate de consiliul profesoral și este însoțită de scăderea notei la purtare.
Procedură:
- Se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
- Se consemnează în registrul de procese verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidență a elevilor și în registrul matricol;
- Se comunică de către directorul unității de învățământ, în scris, elevului și, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susținătorului legal.
Exmatricularea din toate unitățile de învățământ, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3- 5 ani se aplică pentru abateri deosebit de grave evaluate de consiliul profesoral. Sancțiunea se aplică prin ordin al Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin care se stabilește și durata pentru care se aplică această sancțiune.
Procedură:
- Directorul unității de învățământ transmite Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice propunerea motivată a consiliului profesoral, însoțită de documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave;
- Sancțiunea se consemnează în registrul de procese verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei și în registrul matricol;
- Sancțiunea se comunică de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în scris, elevului și, sub semnătură, părintelui, tutorelui sau susținătorului legal.
Cum pot fi contestate sancțiunile primite de elevi
Elevul, părintele, tutorele sau susținătorul legal pot contesta sancțiunea în termen de 5 zile lucrătoare de la aplicarea acesteia, adresându-se consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar.
Contestația se soluționează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul unității de învățământ. Hotărârea consiliului de administrație nu este definitivă și poate fi atacată ulterior în instanță.
În cazul în care elevul a fost exmatriculat din toate unitățile de învățământ, contestația se va face către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea sancțiunii.
Ce le este interzis elevilor
Statutul elevului presupune o serie de reguli pe care școlarii nu au voie să le încalce. Elevilor le este interzis:
- să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare (carnete de elev, cataloage etc);
- să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ materiale defăimătoare care atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării sau la imaginea publică a unei personae;
- să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ;
- să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise și să participe la jocuri de noroc;
- să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice (muniție, pocnitori, spray lacrimogen etc.);
- să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în incinta unităților de învățământ;
- să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor;
- să lanseze anunțuri false către serviciile de urgență;
- să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ;
- să provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei;
- să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar;
- să utilizeze un limbaj trivial;
- să invite sau să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine.
Comentarii articol (0)