Adrian Vasilescu: Toate crizele au venit din America. Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea
Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, este sceptic că s-ar apropia o criză precum cea din 2008-2009. El a atras atenția, la Digi24, că mulți comentatori confundă criza cu recesiunea.
Adrian Vasilescu spune că este greu de crezut că o criză ca cea din 2008 va veni prea curând. „Din mai multe motive. În primul rând că din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol. Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 - 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”, a explicat consultantul BNR.
Mâncarea aruncată într-un an în România ar putea hrăni timp de 20 de ani populaţia unui oraş mare
Fiecare român aruncă, în medie, 130 de kg de mâncare pe an, arată statisticile. În total, alimentele irosite în 12 luni ar ajunge pentru a hrăni timp de 20 de ani populația orașului Cluj-Napoca, spun reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale.
Activiștii au lansat o broșură cu sfaturi. Conține sfaturi anti-risipă, sfaturi despre ce înseamnă păstrarea alimentelor, durata lor de valabilitate.
Cea mai multă mâncare se irosește de Paște și Crăciun.
Factura verde e piperată. Cât ne va costa combaterea schimbărilor climatice
Combaterea schimbărilor climatice și reducerea amprentei de carbon va costa companiile 2.500 de miliarde de dolari. E o sumă uriașă, concentrată mult în Europa, acolo unde sunt și cele mai ambițioase planuri. Toate reprezintă costuri care mai devreme sau mai târziu vor ajunge la consumator.
Combaterea efectelor provocate de schimbările climatice va costa companiile din întreaga lume mii de miliarde de dolari. Studiile arată că aproape toate sectoarele vor fi afectate financiar, însă analiștii atrag atenția că puține sunt companiile care sunt pe deplin pregătite pentru valul de reglementări care urmează să vină peste ele.
Comentarii articol (2)