1. S-au stabilit trei salarii minime, care se vor păstra și în 2020. Începând cu acest an, în țara noastră angajatorii trebuie să respecte nu mai puțin de trei salarii minime diferite. Dincolo de salariul minim brut pe țară, au apărut salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare și salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor. Din informațiile oficiale reiese că salariile minime diferențiate vor fi păstrate mai departe, astfel că vom avea trei salarii minime și în 2020.
2. Au apărut facilități fiscale în domeniul construcțiilor. În perioada 2019 - 2028, s-a stabilit că angajatorii din domeniul construcțiilor pot beneficia, dacă îndeplinesc anumite condiții, de facilități fiscale (plătesc la stat taxe reduse pentru salariați). Totuși, aceste condiții au cunoscut unele ajustări în cursul anului.
3. Schimbări ce țin de pensionarea salariaților. La acest capitol, companiile ar trebui să țină cont de mai multe chestiuni importante. Concret, din 2021, doar perioadele pentru care s-a plătit contribuția la pensii vor mai fi considerate vechime în muncă. Totodată, alte noutăți țin de munca salariatelor, la cerere, până la 65 de ani și de pensionarea lor mai rapidă, din 2021, dacă au mulți copii.
4. Salariatele care vor să devină mame pot cere un concediu de odihnă suplimentar. Legat de mame, autoritățile au introdus anul acesta o extindere de concediu de odihnă pe care o pot cere persoanele care, pentru a concepe un copil, sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro. Acestea pot cere trei zile libere în plus la concediul anual de odihnă.
5. Decizii majore ale Curților privind relațiile de muncă. Aici trebuie amintit faptul că, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție, angajatorii n-au voie să stabilească anticipat un prejudiciu printr-o clauză în contractul de muncă (interzicerea așa-zisei „clauze penale”). Apoi, mai avem și o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului ce stabilește că discuțiile online ale salariaților pot fi folosite în cercetarea disciplinară, în vederea concedierii.
6. Schimbări și în zona bugetarilor. Mai precis, autoritățile au stabilit ca liberele suplimentare ale bugetarilor să fie anunțate anual în ianuarie, 2020 urmând să fie primul an în care se aplică regula. Concret, vorbim de acele „punți” între liberele legale și weekend pe care Guvernul le dă, de obicei, punctual. Astfel, de anul viitor acestea vor fi stabilite în avans, pentru ca angajatorii din mediul privat să știe ce schimbări pot apărea în relația cu funcționarii statului (amânarea depunerii declarațiilor fiscale etc.). De asemenea, de anul viitor mai trebuie reținut că activitatea bugetarilor va fi evaluată după reguli noi.
7. Multe noutăți au apărut și la folosirea zilierilor. Printre ele se numără, de exemplu, obligația a încheia contracte de muncă cu zilierii care sunt folosiți peste 25 de zile calendaristice, extinderea domeniilor de activitate în care pot fi angajați lucrătorii sezonieri sau plata obligatorie a contribuției la pensii pentru aceștia.
8. Epuizarea prin muncă este recunoscută oficial ca boală. În fine, să nu uităm nici că Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că epuizarea prin muncă (sau burnout-ul) este considerată o boală. Asta în urma unor modificări la clasificarea internațională a bolilor, care se vor aplica efectiv abia din 2022.