Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a "admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind meșteșugarii tradiționali din România", informează CCR într-un comunicat apărut joi.
Proiectul legislativ primise votul decisiv din Parlament spre sfârșitul lunii iunie și stabilea, în esență, cadrul legal pentru recunoașterea statutului de meșteșugar tradițional. Astfel, una dintre prevederile conținute de document stabilea că meșteșugarii tradiționali puteau primi, de la autoritățile locale, o indemnizație, ce era acordată pe o perioadă limitată, respectiv de cinci ani.
În funcție de bugetele autorităților, valoarea indemnizației acordate meșteșugarilor putea fi cuprinsă între salariul minim brut pe țară (2.230 de lei în 2020) și salariul mediu brut pe economie (5.429 de lei în prezent).
Totuși, pentru a putea beneficia de această indemnizație, meșteșugarii ar fi trebuit să îndeplinească anumite condiții. Astfel, aceștia puteau primi indemnizația, potrivit proiectului de lege, doar dacă se înscriau într-un registru național al meșteșugarilor sau dacă dețineau titlul de tezaur uman viu.
Potrivit proiectului, indemnizația pentru meșteșugari putea fi cumulată cu orice fel de venituri obținute de beneficiar.
După cum stabilea propunerea legislativă, meșteșugari tradiționali erau considerați cei care realizează, prin tehnici preponderent manuale, obiecte de uz utilitar sau decorativ, care sunt reprezentantive pentru obiceiurile și practicile locale, transmise din generație în generație.
Pe de altă parte, conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.491/2009, tezaur uman viu este un titlu acordat “acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiționale nealterate”.
Atenție! Proiectul și-a încheiat parcursul legislativ și nu se va aplica în această formă.
Comentarii articol (0)